Onderzoek naar rol “Polletje” bij Ajax

De Amsterdamse recherche onderzoekt of Martin van de P. (51, alias “Polletje”) afgelopen zondag de bezetting van supportershome De Toekomst, bij de Amsterdam Arena, heeft georganiseerd. Dat schrijft De Telegraaf. De politie arresteerde daarbij 126 mensen, Van de P. overigens niet. 

Vak 410

De meeste van die 126 zijn inmiddels op vrije voeten gesteld, de meesten zijn verdacht van huisvredebreuk, openlijke geweldpleging en verstoring van de openbare orde. Van de P. was niet aanwezig bij de bezetting. Al langer was bekend dat Van de P. zich vaak ophoudt met de harde kern van Ajax-hooligans van vak 410. Volgens Het Parool zijn er geruchten dat Van de P. zakelijke belangen heeft in het supportershome: ‘van de handel in drugs tot een aandeel in de merchandising die er wordt verkocht’.

Stadionverbod

Van de P. heeft zelf gezegd jonge supporters in de hand te houden en trad ook op als beveiliger als Ajax-spelers contact hadden met jongens van de harde kern. Tegen Van de P. en enkele anderen loopt nu een strafzaak voor het mishandelen van twee jonge Ajaxsupporters in april 2014 op de Strandvlietweg, vlakbij het oude supportershome. Van de P. heeft daardoor een stadionverbod. Van de P. werd ook genoemd als mogelijke betrokkene bij een vuurwerkincident tijdens de wedstrijd Ajax-PEC Zwolle.

Esther

Martin van de P. uit Amsterdam-Oost heeft 15 jaar cel gekregen voor het doodschieten van vier mensen in de Haarlemse Club Esther in februari 2000. De officier van justitie eiste levenslang voor moorden maar Van de P. zei dat sprake was van noodweer.

Op 23 november vorig jaar stond Van de P. te praten met Martin en Remko Hillegers en twee anderen, bij het autobedrijf van de familie Hillegers op de dijk naast de ringvaart bij Badhoevedorp. Vanuit een passerende auto werd het vuur geopend en Remko Hillegers raakte dodelijk gewond. Van de P. bleef ongedeerd.

Meer over de criminele carriere van Polletje in de Crime Top 100; hij staat op plaats 36.