‘Onderzoek naar Utrechtse shishalounge’

De shishazaak Platinum Lounge in Utrecht-Overvecht speelde volgens het Algemeen Dagblad een rol bij verschillende criminele conflicten en was in handen van criminelen. Dat schrijft de krant op basis van verschillende bronnen.

Bibob-onderzoek

De zaak aan de Andesdreef is in 2017 door de gemeente Utrecht gesloten. Het restaurant hield zich niet aan de voorschriften en zorgde langere tijd voor overlast bij omwonenden. De rechter bevestigde na een beroep de beslissing van de gemeente. Er loopt overigens nog een Bibob-onderzoek naar de zaak. De uitslag is nog niet bekend.

Hakim

De exploitant was de 30-jarige Omar R., een jongere broer van Mohamed R. (36) en Saïd R. (45) die verdacht worden van betrokkenheid bij liquidaties. Ze worden samen met de voortvluchtige Redouan Taghi gezien als een nietsontziende opdrachtgever voor liquidaties. Saïd R. is ook voortvluchtig. Mohamed R. zit vast in het lopende proces over de moord op Hakim Changachi. Volgens het AD ontsnapte R. voor zijn arrestatie ternauwernood zelf aan een liquidatie.

Witwassen

Bronnen van het Algemeen Dagblad zeggen dat de shishazaak werd gebruikt om geld wit te wassen door de familie R.. Ook zouden er jongeren worden geworven voor crimineel werk.

Een man die eerder eigenaar was van de lounge ontkent de betrokkenheid van de lounge bij criminele activiteiten. De advocaat van Mohamed R. ontkent dat zijn cliënt iets met de Platinum Lounge te maken heeft.

Vergissing

In het onderzoek naar de moord op Hakim Changachi (31) komt naar voren dat Mohamed R. regelmatig te vinden was in de lounge. Kroongetuige Nabil B. heeft over zichzelf verklaard dat hij op en avond tipte toen het eigenlijke doelwit van de liquidatie (Khalid H.) de zaak verliet. Hij maakte eerder ook foto’s van deze H. Khalid H. ontkwam toen nog aan wachtende schutters omdat hij toevallig door een andere ingang zijn flat binnenging.

Een paar dagen later achtervolgen de schutter per vergissing Hakim Changachi als hij de lounge verlaat. De man woonde in dezelfde flat als H. en werd waarschijnlijk bij vergissing doodgeschoten.

Zie ook:

Behandeling zaak Utrechtse liquidatie uitgesteld

De mysterieuze arrestatie van de kroongetuige

Zaak Taghi heeft nog geen parketnummer

Broer kroongetuige doodgeschoten (UPDATE3)

Door deze liquidatie ging de kroongetuige zingen