Onderzoek naar vermiste EBI-sleutels

In de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught is afgelopen donderdag is geconstateerd dat een sleutelbos die wordt gebruikt door bewaarders is verdwenen is. Dat heeft het ministerie van Justitie dinsdag bekendgemaakt. Volgens het ministerie zijn direct na de vermissing maatregelen genomen. Welke maatregelen dat zijn is niet bekend.

De sleutelbos geeft geen toegang tot de EBI zelf en kan dus niet gebruikt worden om de EBI binnen te gaan of te verlaten. Nadat de vermissing is geconstateerd zijn direct maatregelen genomen. De veiligheid van het personeel of het gebouw is geen moment in het geding geweest, aldus het persbericht. Naar de oorzaak van de vermissing is door de Dienst Justitiële Inrichtingen een onderzoek ingesteld.

Regime

In de EBI geldt een extreem veiligheidsregime. Zo zijn er regels over de aanwezigheid van gedetineerden onderling en met bewaarders. In de regel hebben worden gedetineerden via een luik gehandboeid voor ze de cel verlaten. Ook worden ze soms dagelijks anaal gevisiteerd. Gedetineerden mogen geen fysiek contact hebben met bezoek.