Onderzoek naar witwassen drugsgeld met bitcoins

De politie in Oost-Brabant doet een groot onderzoek naar witwassen via cryptocurrencies. Woensdagochtend hield de recherche een 34-jarige man uit Eindhoven aan. De politie spreekt van ‘enorme bedragen’ die de man via bitcoins zou hebben witgewassen.

FIU

Eerder was door banken bij de Financial Intelligence Unit – Nederland melding gemaakt van ongebruikelijke transacties. De FIU analyseerde de transacties en geldstromen verder. In verband met de transacties rond de Eindhovenaar werd toen de politie op de hoogte gebracht.

Contant

In verband met de verkoop van bitcoins werden door bitcoin-exchangebedrijven bedragen tot bijna 200.000 euro bijgeschreven op de rekening van de man. Na ontvangst werden deze bedragen grotendeels direct contant opgenomen. Uit het onderzoek, waarbij onder meer werd gekeken naar de financiële huishouding van de Eindhovenaar, bleek dat de man legaal nauwelijks inkomsten had. Hij deed wel aanzienlijke uitgaven.

Drugshandel

Uit dat onderzoek bleek verder dat de man mogelijk betrokken was bij de handel in drugs op het dark web. Dat deel van internet is alleen via speciale software toegankelijk en wordt vaak gebruikt door criminelen. Het zou onder meer gaan om de handel in hasj, speed en xtc. De betalingen voor de leveringen vonden onder meer plaats door betalingen met bitcoins.

De recherche viel woensdagochtend de woning van de verdachte binnen. In zijn huis vonden agenten onder meer een aanzienlijke hoeveelheid contant geld en vijftig kilo hasj. Ook werden tal van digitale zaken in beslag genomen, waaronder computers. De verdachte zit nu vast en wordt verhoord. Het onderzoek gaat nog verder.