Onderzoek OM tegen ‘hoge’ OM’er over ontucht (UPDATE2)

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens ontucht onder leiding van het Openbaar Ministerie in Amsterdam tegen een ‘hoge leidinggevende’ binnen het Openbaar Ministerie. Volgens de NRC gaat het de plaatsvervangend hoofdofficier van het functioneel parket.

Opmerkelijk

Hij is belast met coördineren van onderzoeken naar fraude.

De man is per 19 april geschorst uit zijn functie. Hij wordt verdacht van het plegen van ontucht tegen betaling met een minderjarige rond de 16 jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdagmiddag bekendgemaakt in een persbericht.

De schorsing is een tijdelijke (orde)maatregel die voortduurt tot er een definitieve beslissing genomen wordt over het strafrechtelijk onderzoek. Op dit moment is niet te zeggen hoe lang dit zal duren, aldus het Openbaar Ministerie.

Het recht tot strafvordering verjaart niet als er sprake is van ontucht met personen onder de 16 jaar. De laatste jaren vervolgt het Openbaar Ministerie actief klanten van betaalde seks met minderjarigen.

Rolodex

In de jaren 1997-1998 speelde in Amsterdam het zogeheten Rolodex-onderzoek. In dat onderzoek kwamen drie hoofdofficieren in beeld omdat zij mogelijk met minderjarige jongens betaalde seks hadden gehad. Geheime informatie en onder meer bepaalde piepernummers leidden tot een tactisch onderzoek naar (zogeheten) NN-verdachten, onbekende verdachten dus, die jongens misbruikten. Dat werd geseponeerd. Er is destijds wel een rapport opgemaakt over een bepaalde hoofdofficier. Geen van die drie hoofdofficieren werkt nu nog bij het Openbaar Ministerie.

Zie over Rolodex:

‘Demmink was in 1997 al verdachte’ (VIDEO)

‘Rapport’ opgemaakt over hoofdofficier (UPDATE)

Joris, Joop, Ivo en Pieter

Demmink was verdachte kindermisbruik

‘Demmink kwam wel voor in onderzoek’

‘Verhaal tegen Demmink in elkaar gezet’

Reconstructie Rolodex-onderzoek

‘Demmink-info aan Tweede Kamer onjuist’ (UPDATE)