Onderzoek: uit drillrap komt weinig echt geweld voort (UPDATE1)

In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht leiden dreigende drillrap-video’s maar in weinig gevallen tot echt geweld. Dat is de conclusie van onderzoekers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, aldus de NOS. Geweld speelt wel een grote rol in de drillrap. De echte oorzaken van het toenemend aantal steekpartijen moeten beter worden uitgezocht, vinden de onderzoekers. 

Criminologen Robby Roks en Jeroen van den Broek onderzochten in opdracht van de gemeente Rotterdam de Rotterdamse drillrapcultuur en wat de rol van sociale media en geweld daarin zijn. Ze keken naar video’s en 56 politieregistraties van steekincidenten onder jongeren uit 2018 en 2019.

Bij slechts één van die incidenten was er een link met drillrap te leggen, doordat een betrokkene een bekende drillrapper bleek te zijn. Overigens was bij de dodelijke steekpartij met drillrappers van deze afgelopen zomer het slachtoffer geen drillrapper, dat was iemand uit de entourage van een Rotterdamse drillrapgroep. Drie verdachten in die zaak zijn wel drillrappers.

De onderzoekers vinden het niet goed dat media te snel een link leggen tussen steekincidenten en drillrap: ‘Ook als er drillers bij geweldsincidenten betrokken zijn, is het belangrijk om te kijken naar de aanleiding van dit soort conflicten en niet te snel genoegen te nemen met de verklaring dat het dan wel door de muziek zal komen’, zegt Roks.

Roks vreest dat de werkelijke oorzaken van geweld door extreme focus op drillrap niet duidelijk worden.