Onderzoek zaait twijfels over dood arrestant

Uit onderzoek van patholoog-anatoom Frank van de Goot is gebleken dat een arrestant mogelijk door geweld van agenten om het leven is gekomen. Het Openbaar Ministerie kwam eerder tot de conclusie dat deze Bertus de Man (30) door een overdosis cocaïne stierf. Aldus De Telegraaf.

Ziekenhuis

De Nijkerker werd twee weken geleden een uur na middernacht aangehouden in het centrum van Amersfoort. De politie zegt dat hij zich verzette bij aanhouding. Hij werd overgebracht naar het cellencomplex in Houten vanwaar hij later in de nacht naar het ziekenhuis werd vervoerd omdat hij onwel werd. Hij overleed in het ziekenhuis.

Gelaat

De Man had beschadigingen aan zijn gelaat. Het Openbaar Ministerie ging ervan uit dat deze  beschadigingen door medisch handelen waren veroorzaakt. Na toxicologisch onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat er cocaïnevergiftiging was. De voorlopige conclusie van het OM was dat dit ook de doodsoorzaak was.

De advocaat van de familie zegt dat dit onjuist is.

Uit het onderzoek van Van de Goot zou blijken dat het hartfalen is opgetreden door een combinatie van cocaïnegebruik en de opwinding en inspanning tijdens de achtervolging en de aanhouding.