One-man-show van voormalig Hells Angel

George Christie (foto) groeide uit tot de belangrijkste president van de Hells Angels aan de westkust van de Verenigde Staten. Hij zat regelmatig in de gevangenis en overleefde verschillende aanslagen op zijn leven. In 2011 verliet hij na 40 jaar de motorclub. Nu toert hij door de VS met een theatershow.  

George Christie werd in 1947 geboren in Ventura, Californië. Hij was het enig kind van Griekse immigranten. Op 19-jarige leeftijd kocht hij zijn eerste motorfiets: een Harley Davidson Panhead uit 1957. In 1976 werd hij full member van de Hells Angels. Een half jaar later was hij president van het Los Angeles chapter.

Ventura

In 1978 richtte hij in Ventura zijn eigen chapter op waarvan hij decennialang de president zou zijn. Christie werd in die tijd het gezicht van de Hells Angels in de Verenigde Staten, steeds vaker trad hij op als woordvoerder van de motorclub. In 1984 was hij een van de fakkeldragers die het Olympisch vuur naar de Spelen in Los Angeles bracht. Maar omdat Christie regelmatig in de publiciteit was, kwam hij ook op de radar van justitie in Amerika.

Huurmoord

In 1986 komt hij voor het eerst vast te zitten, als hij wordt verdacht van het organiseren van een huurmoord op een Mexicaanse drugshandelaar. Na een jaar voorarrest komt hij vrij wegens gebrek aan bewijs. Als hij weer buiten staat begint hij naar eigen zeggen gesprekken met rivaliserende motorclubs zoals de Mongols, om te proberen het geweld tussen de clubs te temperen. Dat zou volgens Christie ook de reden zijn waarom zijn relatie met Sonny Barger, een ander vooraanstaand lid van de Amerikaanse Hells Angels, verslechterde.

Bad standing

In de jaren negentig en het eerste decennium van deze eeuw zit Christie weer regelmatig achter de tralies, voornamelijk vanwege drugshandel en afpersing. In 2012 wordt hij voor de laatste keer veroordeeld tot een jaar cel voor het gooien van molotov-cocktails naar twee concurrerende tattooshops in Ventura (Christie is dan zelf ook eigenaar van een tattooshop in dezelfde stad.) Als hij de cel indraait, is hij geen lid meer van de Hells Angels. Een jaar eerder is hij naar eigen zeggen uit de club gestapt. De Hells Angels zelf hebben een andere lezing: ze hebben Christie met bad standing uit de club gezet, omdat de voormalig president zou praten met justitie. Het kostte Christie grote moeite om afscheid te nemen van de Hells Angels. ‘Het lijkt alsof je net gescheiden bent. In het begin wil iedereen er nog het beste van maken, maar het wordt al gauw “nasty“. En vergeet ook niet, dat ik alleen maar vrienden had binnen de Hells Angels. Die vielen toen allemaal weg.’

Exile on Front Street

Christie schreef een boek over zijn tijd bij de Hells Angels: Exile on Front Street – My life as a Hells Angel. Ook maakte hij samen met History Channel een documentaire over de geschiedenis van de Hells Angels. En sinds kort is er een theatershow waarmee Christie door de VS reist: Outlaw. Het is een persoonlijk verhaal over zijn leven met en zonder de Hells Angels. De one-man-show heeft redelijk goede kritieken gehad. Vanaf morgen staat Christie zo’n beetje de hele maand in het Whitefire Theatre op 13500 Ventura Blvd. in Sherman Oaks, Los Angeles. Voor wie toevallig in de buurt is, tickets kosten 25 dollar. Hier informatie over de theatershow.

Christie tijdens zijn one-man-show.