Ongerustheid over “verdwenen” cocaïne-transport

Deze zomer zijn in Antwerpen honderden kilo’s cocaïne in beslag genomen, terwijl daar geen persbericht over is uitgegaan. Dat zegt de Eindhovense advocaat Bert de Rooij. Hij zegt dat de onduidelijkheid over de zending voor ‘grote ongerustheid’ zorgt binnen het criminele milieu in Zuid-Nederland.

Paraguay

Volgens De Rooij moet de zending in beslag zijn genomen tussen 26 juli en 2 augustus. De partij was afkomstig uit Paraguay en verborgen in grote briketten houtskool. Antwerpen was de transitohaven, de eindbestemming was een bedrijf in Hongarije. De Rooij zegt dat er geen twijfel over bestaat dat de partij is onderschept door de douane-autoriteiten in de haven van Antwerpen.

Achterover gedrukt?

De Rooij:

Kennelijk hebben die autoriteiten redenen om deze onderschepping voor zich te houden en niet wereldkundig te maken. Ik heb de afgelopen dagen méér dan één door mij serieus genomen mededeling ontvangen dat enkele betrokkenen van dit overheids-stilzwijgen bijzonder zenuwachtig worden. Kennelijk wordt door de Zuid-Amerikaanse leverancier verondersteld dat de partij cocaine achterover is gedrukt door de afnemers.

Bij cocaïnetransporten is vaak sprake van gemeenschappelijke investering waarbij de afspraak is dat de winst in Europa wordt gedeeld.

Represailles

De Rooij spreekt van een ernstige zaak waar grote risico’s spelen:

Er wordt gevreesd dat bij de huidige stand van zaken represailles niet zullen uitblijven. Ik vind het levensgevaarlijk dat de Belgische autoriteiten geen persberichten hebben laten uitgaan over deze inbeslagname.

Doorgaans worden grote drugsvangsten gemeld, tenzij er andere belangen spelen, bijvoorbeeld een groot lopend onderzoek. Een woordvoerster van de Federale Gerechtelijke Politie in Brussel bevestigt aan Crimesite dat niet in alle gevallen persberichten over drugsvangsten uit worden gegeven. Ze verwijst voor informatie naar het Antwerpse parket. Daar was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.