‘Online fraude levert 5 miljard euro op’

Ongeveer een miljoen Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar slachtoffer geworden van oplichting via internet. Gemiddeld raakten zij zo’n 4900 euro kwijt; in totaal dus zo’n 5 miljard. Daarvan deed slechts de helft aangifte bij de politie.

Dat zegt de Fraudehelpdesk na een steekproef onder duizend personen, meldt De Telegraaf. De slachtoffers zijn voornamelijk dertigers en hoogopgeleiden; de groep die het meest actief is met aankopen op het internet.

Vaak raken ze een paar honderd euro kwijt, bijvoorbeeld omdat er wel betaald is voor concertkaartjes of smartphones die niet worden afgeleverd.

Een kleine groep trekt het gemiddelde flink omhoog. Zij verliezen tienduizenden euro’s aan mensen die ze leren kennen via datingsites. Deze slachtoffers maken geld over voor zogenaamde ziekenhuisrekeningen, vliegtickets of hotelovernachtingen.

Iets minder dan de helft van de slachtoffers deed aangifte van de fraude, omdat ze zich schamen of omdat ze geen vertrouwen in de politie hebben. Volgens de Fraudehelpdesk deed de politie met twee derde van de aangiften die werden gedaan helemaal niets.