Strijd om de pokertegoeden

Voor vele online pokerspelers was 15 april jongstleden Black Friday. Op die dag sloot de federale regering in de Verenigde Staten alle pokersites die toegang boden aan spelers uit de VS en legde beslag op tegoeden van de spelers. De bedrijven zijn ervan verdacht via off-shore-constructies geld wit te wassen maar klanten van die sites raakten ’tientallen of honderden miljoenen dollars’ aan winsten en inleg kwijt. Spelers hebben zich verenigd in de Poker Players Alliance (PPA), die zo’n 1,2 miljoen leden telt. Op verschillende manieren proberen spelers hun geld terug te krijgen. 

De PPA heeft een claim neergelegd via een procedure bij Full Tilt Poker via de federale rechtbank in New York. Deze speler zag $40.000 in één klap verdwijnen.

Eén van de bedrijven, PokerStars, zegt refunds beschikbaar te kunnen maken ter waarde van 120 miljoen dollar. Het is overigens niet bekend gemaakt wat het bedrag is dat de autoriteiten in beslag hebben genomen.

De vraag is nu in hoeverre de aangepakte pokerbedrijven nog voldoende reserves hebben om claims te vergoeden. Een juridisch specialist schat het potentiële incasso-succes van de claims op ’10 procent van de dollar’.

Maar een advocaat acht het mogelijk dat wanneer de rechter zou bepalen dat de bedrijven aansprakelijk zijn de federale overheid zou kunnen bijspringen uit de in beslag genomen tegoeden om spelers uit te betalen.

Hoeveel Nedrlandse spelers de dupe van de beslaglegging zijn is niet duidelijk.