Hoeveel straf is genoeg voor Benno?

Het is logisch dat een nabestaande een grotere woede heeft ten aanzien van de dader dan een willekeurige burger. Maar hoe woedend is de samenleving? Hoe ver moet de samenleving gaan in het vergelden van de schade en het verdriet dat slachtoffers en nabestaanden van misdrijven moeten ondergaan? Nou, ver. Vindt het immer woedende Burgercomité tegen onrecht. Ja, maar hoe ver?

Door Wim van de Pol 

Vandaag presenteert het comité onder leiding van Joost Eerdmans de jaarlijkse top tien van onrechtvaardige rechterlijke dwalingen. Kindermisbruiker Benno L. staat dit jaar op 1.

Benno L. kreeg van het gerechtshof van Den Bosch alleen maar een schandalige vier jaar zonder tbs. In de analyse van Eerdmans wil dat zeggen dat deze L. over vier jaar ‘vakantie kan gaan vieren’ terwijl ‘de levens van de kinderen voor altijd in de kreukels zitten’. 

Laten we aannemen dat dit inderdaad zó schandalig laag is dat – zoals bij Eerdmans vaak zichtbaar het geval – je bloed ervan gaat koken. 

Nu is het probleem bij de retoriek van Joost Eerdmans dat hij niet zegt hóe zwaar de straffen dan wel zouden moeten uitvallen. Wanneer is zijn woede gestild en – vooral – die van de slachtoffers?

Eerdmans zegt dingen als: ‘Ons wetboek stamt uit de tijd van Napoleon.’ Tsja, het christelijk huwelijk stamt uit de Middeleeuwen. Wil Eerdmans dat daarom afschaffen?

Eerdmans praat ook graag van: ‘Het is niet uit te leggen’. Of: ‘De verhoudingen zijn zoek’. 

Kan Eerdmans ons uitleggen wat dan wél de juiste verhoudingen zijn? En als Benno niet moet worden opgehangen, hoeveel straf moet deze krijgen voordat hij weer naar het zwembad mag?

Dat doet Eerdmans niet. Hij noemt zichzelf ‘slechts een luis in de pels.’ Een ‘klokkenluider’.

Iets anders wat Eerdmans zegt is: ‘alsof het volk vindt dat iedere boef aan de hoogste boom moet. Dat is helemaal niet zo, daar vragen mensen ook niet om.’ Maar het volk vraagt wel om iets snoeihards, want volgens Eerdmans vindt het volk: ‘Wie barmhartig is voor de wolven doet onrecht aan de schapen’.

Dus beste Joost Eerdmans, als u zo goed het Gesundes Volksempfinden kan lezen, waar vragen het volk – en de slachtoffers – dan precies wél om, in al die onrechtvaardige behandelde rechtszaken?

Te beginnen bij het geval Benno L. Vijf jaar? Tbs? Schandpaal?

Eerdmans zegt het niet. Hij zegt: ‘Zet er maar een willekeurige burger tegenaan.’

Welke burger dan? Wat vindt een willekeurige burger? Zijn rechters willekeurige burgers? Wil hij de rechters afschaffen? Wil hij juryrechtspraak?

Eerdmans doet stemmingmakerij.

Meer over onrecht lezen? Zie het Burgercomité