Onrust bajes Vught gaat door

Nadat enkele weken geleden personeelsleden van de penitentiaire inrichting in Vught aan De Telegraaf en aan Crimesite hun onvrede uitten over de directie loopt er nu een intern onderzoek van Justitie naar de “doofpotcultuur”, zo schrijft De Telegraaf. 

Enige vlees

Na vragen in de Tweede Kamervragen zegde de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een diepgaand onderzoek naar de gezagscrisis toe. Maar dat onderzoek blijkt nu volgens de bewaarders te worden uitgevoerd door een interne justitiecommissie. Die commissie zou volgens bronnen van De Telegraaf het ‘eigen vlees keuren’ en vanuit een ‘eenzijdige perceptie’ te werk gaan.

Onafhankelijk

Het is geen extern onderzoek. Het wordt gedaan door het hoofdkantoor van Dienst Justitiële Inrichtingen in Den Haag en de Inspectie Veiligheid & Justitie mee. Een woordvoerder van justitie zegt dat het onderzoek wel degelijk onafhankelijk is.

Intimidatie

De Telegraaf beschikt over ‘recente interne stukken van de ondernemingsraad’. Daarin staat dat individuele bewaarders maar ook leden van de ondernemingsraad zeggen onder druk te worden gezet en gemanipuleerd door de vestigingsdirectie. Er is een conflict over de overplaatsing van een teamleider, die van seksuele intimidatie wordt beschuldigd die door de directie in bescherming zou zijn genomen. Als ’wisselgeld’ zou de in opspraak geraakte teamleider nu een belastende verklaring moeten afleggen over het hoofd van de afdeling Beveiliging.

Baan

Een complexbeveiliger is geschorst. Ee reden zou zijn dat hij zou hebben geweigerd mee te werken aan een onderzoek naar het hoofd van de afdeling Beveiliging. ‘Personeel van de P.I. Vught weet wie er nog meer op de nominatie staat van de directie om te worden aangepakt en wie zijn baan gaat verliezen’, aldus een brief van een geanonimiseerd lid van de ondernemingsraad die gisteren bij De Telegraaf binnenkwam.

Zie ook:

‘Conflict binnen PI Vught tussen directie en OR’ (UPDATE)

Onrust in EBI om ‘doofpotcultuur’ en directie