Onrust binnen politie over zware wapens

Binnen de Nederlandse politie is onrust ontstaan over criminelen die zware wapens gebruiken. De agenten zijn bang dat zij of hun collega's binnenkort slachtoffer worden van de zware wapens omdat de bescherming van de politie niet goed genoeg is. Een van hen stelt in een brief naar de vakbond voor om noodhulpeenheden van de politie te bewapenen met automatische wapens.

De brief is in handen van dagblad Metro. De onrust is ontstaan na onder meer de liquidatie van Gwenette Martha, die met tientallen kogels uit automatische wapens om het leven werd gebracht. Bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt werd met automatische wapens op de politie geschoten, net als bij een overval op een gelddepot van Brinks.

'Het is in mijn ogen enigszins verbazingwekkend dat er na deze incidenten geen zichtbare actie is ondernomen door de korpsleiding voor nieuwe, zwaardere veiligheidsvesten en bepantsering', stelt de brievenschrijver. Hij denkt dat de politieauto's niet bestand zijn tegen munitie van de zware wapens die gebruikt worden. 'Het is een kwestie van tijd voor er een collega dodelijk wordt getroffen.'

Ook wil hij noodhulpeenheden bewapenen met automatische wapens, 'al liggen die wapens maar in een kluis in het dienstvoertuig'.

De brievenschrijver is niet de enige die zich zorgen maakt, bevestigt Wilma Noordergraaf van vakbond ACP aan Metro. 'De discussie die eronder ligt is complex, en staat altijd in context van hoe de politie geweldsmiddelen gebruikt en in hoeverre de bestaande uitrusting daaraan aangepast moet worden.'