Rellen in Britse gevangenis beëindigd

Gevangenen van een half open gevangenis in het zuidwesten van Groot-Brittannië hebben in de nieuwsjaarnacht brand gesticht en een deel van de gevangenis bezet. De bewaarders trokken zich terug en speciale eenheden werden ingezet om de onrust onder controle te krijgen. De rellen begonnen kort voor nieuwjaar toen een groep van ongeveer 40 gedetineerden brandjes begon te stichten en vernielingen te plegen. Pas zaterdagavond laat is de onrust beëindigd.

Meerdere gebouwen zijn volledig afgebrand. Er zijn geen gewonden gevallen.

De onrust brak uit nadat bewaarders flessen met drank aantroffen en ademanalyse wilden gaan afnemen. Dat viel niet goed bij de deels dronken gedetineerden en er ontstonden vechtpartijen. Daarop trok de bewaking zich terug.

Ford Open Prison is een gevangenis met een minder streng beveiligingsregime waar 550 relatief laaggestrafte mannen het einde van hun detentie uitzitten.

In het verleden is er kritiek geweest op de laagwaardige beveiliging en verouderde camerasystemen. Ook zou er steeds te weinig personeel worden ingezet. Gevangenen kunnen zelf inkopen doen buiten het terrein, daarbij komt geregeld alcohol de inrichting binnen.

Sky News:

{youtube}_EmYuS2qhx0{/youtube}

HMP Ford.