Onrust om melding kalasjnikov bij bajes Alphen

In de gevangenis van Alphen aan den Rijn heeft zich een bizar incident voorgedaan. De politie is op 17 januari groot uitgerukt om te zoeken naar ‘een man met een kalasjnikov’ die buiten de penitentiaire inrichting zou gaan schieten op personeel.

Brief

De Telegraaf is in het bezit van een brief van de directie waarin hiervan gewag wordt gemaakt. Bij de meldkamer van de gevangenis is op 17 januari een anonieme melding binnengekomen dat een persoon met een geweer personeel opwachtte en ’op iedereen zou schieten die naar buiten zou komen’.

De man met de kalasjnikov is niet gevonden maar de melding heeft de al bestaande onrust in de PI Alphen vergroot.

Medewerker

De politie haalde op 17 januari bij de lokatie Eikenlaan een man uit zijn auto, dat ging gepaard met gepast geweld. Dit bleek echter gewoon een medewerker van de PI te zijn, zonder kalasjnikov. Sommige medewerkers denken nu dat de man met het geweer is ontsnapt. Er loopt nog een onderzoek naar de melding.

In Alphen voelen bewaarders en ander personeel zich al geruime tijd onveilig. Er is onderbezetting, veel smokkel van contrabande onder mer door interne corruptie, en er waren geweldsincidenten. Er lopen nu onderzoeken naar mogelijke corruptie onder drie medewerkers.

Aanleiding

Bezorgde PI-medewerkers vertellen in een brief aan De Telegraaf dat er een mogelijke aanleiding is voor de dreiging en de melding over de kalasjnikov. Het zou te maken hebben met een gedetineerde die om smokkelwaar voor straf in een isoleercel was geplaatst. Hij en andere gedetineerden zouden woest hebben gereageerd.

Er zijn veel telefoons in de Alphense bajes. Er zijn bewaarders die app-berichten kregen van gedetineerden. Dat ervaren ze als zeer intimiderend. Ook onderbezetting door bezuiniging draagt bij aan gevoelens van onveiligheid. Personeel staat tegenwoordig met zijn tweeën op de afdeling, eerder met vijf mensen.