Onrust om strengere prostitutieregels Groningen

Groningen is van plan om strengere regels voor prostituees op te stellen, maar verschillende partijen in de gemeenteraad en de belangenvereniging Proud zijn daar fel op tegen. De kritiek spitst zich onder meer toe op een intakegesprek dat de vrouwen moeten voeren met drie mensen van organisaties als de GGD.

Volgens SP-raadslid Rosita van Gijlswijk is dat een ’tribunaal’, die vrouwen zou intimideren waardoor ze niets willen zeggen over misstanden. Dat zegt Van Gijlswijk tegen Dagblad van het Noorden. Ook D66, de grootste partij in de raad, zet vraagtekens bij de regels.

Illegale circuit

Het stadsbestuur erkent zelf dat de nieuwe regels kunnen zorgen voor een verschuiving naar de illegaliteit en andere gemeenten. Desondanks wil de burgemeester de nieuwe regels invoeren. ‘Dat mensen regels niet willen hanteren en het illegale circuit in gaan, mag nooit een reden zijn de regels dan maar niet op te stellen’, stelt hij.

Belangenorganisatie Proud noemt dat ‘absurd’. Een woordvoerder stelt dat het huidige beleid beter werkt. Nu lopen medewerkers van Maatschappelijke & Juridische Dienstverlening regelmatig door de rosse buurt. ‘Voordat ze iets zeggen over dingen die misgaan moet er een vertrouwensband gecreëerd worden. (…) Zo iemand bouwt iets op met de vrouwen’, aldus Proud.