Fruitimporteur op vrije voeten gesteld (UPDATE)

Een Nederlandse fruitimporteur, die bijna een jaar vast zat in een cel in België voor de smokkel van cocaïne die nooit in zijn containers is gevonden, is op vrije voeten gesteld. Volgens zijn advocaat werd de fruitimporteur opgepakt naar aanleiding van afgeluisterde gesprekken die verkeerd zijn vertaald.

De 66-jarige Rotterdamse fruitimporteur werd vorig jaar opgepakt nadat er in augustus een container met daarin 33 kilo cocaïne werd gevonden. Die container had niks met de Nederlander te maken, maar zijn naam viel wel in gesprekken van andere verdachten.

‘Eerdere transporten’

In de gesprekken wordt onder meer gesproken over ‘eerdere transporten’. Volgens de Belgische justitie wil dat zeggen dat de Nederlander wellicht ook cocaïne heeft gesmokkeld. De Rotterdammer wordt daarop in Nederland aangehouden en uitgeleverd aan België.

‘Nederland misleid’

Zijn advocaat Inez Weski zegt dat de gesprekken in gebrekkig Engels werden gevoerd. De banden zouden verkeerd zijn vertaald. Weski beweert in een fax die ze deze week stuurde aan het Nederlandse ministerie dat België Nederland heeft misleid om de fruitimporteur uitgeleverd te krijgen.

Het Belgische ministerie van Justitie wil alleen zeggen dat er genoeg aanwijzingen zijn om hem vast te houden. ‘De rechter moet bepalen of hij onschuldig is.’