Onterecht tot levenslang veroordeelde man vrij

In de Verenigde Staten is de 43-jarige Shaurn Thomas (foto) vrijgelaten. Hij was veroordeeld tot levenslang en heeft bijna 24 jaar achter de tralies gezeten. Zijn vrijlating volgde op jarenlange procedures en de ontdekking van een verloren gewaand politiedossier met verschillende ontlastende verklaringen. 

Thomas had levenslang gekregen, omdat hij een zogenaamde plea bargain had geweigerd. Via zo’n plea bargain krijg je strafvermindering in ruil voor een bekentenis. Thomas hield echter vol onschuldig te zijn.

Tiener

Shaurn Thomas werd in 1994 veroordeeld voor de roofmoord op Domingo Martinez, die 25.000 dollar wilde afstorten bij een bank. Volgens de toenmalige aanklagers bevond hij zich in de auto van de schutter die Martinez doodschoot. Thomas ontkende en stelde dat hij samen met zijn moeder onderweg was naar een jeugdinstelling, omdat hij kort daarvoor had geprobeerd een motorfiets te stelen. Het alibi van Thomas, toen nog een tiener, werd echter niet geloofd. Hij werd op basis van één getuigenverklaring, van een medeverdachte van de moord op Martinez, veroordeeld. Deze medeverdachte bekende schuld aan medeplichtigheid en kreeg door zijn schuldbekentenis een celstraf van een paar jaar.

Innocence Project

In 2009 werd de zaak van Thomas opgepikt door het Pennsylvania Innocence Project en een advocatenkantoor dat gratis medewerkers ter beschikking stelde. Dat leidde uiteindelijk onlangs tot de ontdekking van een verloren gewaand politiedossier van 36 pagina’s, dat verschillende ontlastende getuigenverklaringen bevatte. Hoe het dossier verloren raakte en hoe het dan toch gevonden kon worden is niet bekend.

Marissa Bluestine van het Pennsylvania Innocence Project tegenover de pers: ‘That it took 24 years to get him out of prison should shame everybody.’