Wie onthoofdde Nabil Amzieb?

De schokkende vondst het hoofd van Nabil Amzieb roept de vraag op wie en wat er mogelijk achter dit signaal kan zitten. Inmiddels doen er verschillende theorieën de ronde, meer en minder geloofwaardig. Crimesite zet ze op een rij. Vijf mogelijke scenario’s voor de liquidatie van Nabil Amzieb.

Door Vincent Verweij

1) Een nieuwe stap in een oude vete

Behoorlijk wat liquidaties van de afgelopen jaren, worden door verschillende crimewatchers teruggevoerd tot een slepende conflict tussen twee rivaliserende drugsbendes. Een groep rondom Gwenette Martha en Benaouf A. staan daarbij tegenover elkaar en Nabil Amzieb zou dan behoren tot de laatste groep. De oorsprong van de ruzie ligt bij een partij cocaine die in 2012 uit de haven van Antwerpen verdwenen is. In datzelfde jaar wordt Najeb Bouhbouh, een jeugdvriend van Gwenette, in Antwerpen geliquideerd. Benaouf A. leek betrokken te zijn bij die liquidatie, hij werd er later in ieder geval voor veroordeeld.

En eind dat jaar vindt de geruchtmakende dubbele moord plaats in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, waarbij het waarschijnlijke hoofddoelwit, Benaouf A. is. De politie gaat ervan uit dat deze aanslag een wraakactie was van Gwenette Martha. Op 22 mei 2014 wordt Martha zelf met tachtig kogels dood geschoten in Amstelveen.

In hoeverre Nabil Amzieb werkelijk aan deze vete te koppelen is, blijft de vraag. Amzieb woonde in de Amsterdamse wijk Kattenburg, waar hij omging met enkele jongens die vorig jaar een liquidatie hebben voorbereid op een man uit de groep van wijlen Gwennette Martha. De liquidatie werd door de politie verhinderd. Maar Amzieb zelf stond niet bekend als grote crimineel. Hij kwam twee keer in aanraking met Justitie, maar voor kleine vergrijpen: een beetje drugshandel en verzet bij een aanhouding door de politie. Niet echt het profiel van een zware jongen dus.

2) Amzieb zou gunstig willen getuigen voor Benaouf A.

Het ANP berichtte gisteren dat Nabil Amzieb binnenkort zou getuigen in de rechtszaak van Benaouf A. Hij zou ten gunste van hem willen verklaren. Op 21 maart a.s. is er een zitting in het hoger beroep van Benaouf tegen zijn veroordeling voor de Antwerpse moord. Maar volgens zijn advocaat Sander Janssen, is er geen sprake van dat Amzieb daarover heeft verklaard. Hij zegt desgevraagd tegen Crimesite:

Nabil Amzieb heef geen verklaring afgelegd. Hij komt überhaupt niet in het dossier voor. Waarschijnlijk heeft het ANP zich vergist. Mohamed El Mayouri, die in 2014 is geliquideerd bij dezelfde sisha-lounge, zou drie dagen later gaan verklaren in de zaak van mijn client. Dus niet Amzieb.

3) Amzieb praatte met de politie

Een bron in het milieu laat aan Crimesite weten dat er ‘op straat’ een hele andere theorie rond gaat. Amzieb zou een deal met justitie hebben gesloten, waarbij hij zou gaan verklaren tegen jongens uit de groep rond Benaouf. Omdat zijn rol als informant zou zijn uitgelekt, zou hij door de groep zijn gestraft. Door de onthoofding, zou men een heftig signaal willen geven aan politie en justitie dat het gebruik van kroongetuigen moet stoppen.

Advocaat Sander Janssen vind het geen geloofwaardige theorie:

Nabil Amzieb komt in geen enkel politiedossier voor, dat ik ken, rondom de reeks liquidaties van de laatste jaren. Als hij werkelijk intensief contact zou hebben gehad met verdachten, dan waren we hem wel tegen gekomen in observaties of telefoontaps, maar dat is niet zo. Dus ligt het niet voor de hand dat zo iemand belangrijk is voor justitie, als mogelijke kroongetuige.

Woordvoerder Franklin Wattimena van het Amsterdamse Openbaar Ministerie wil niet ingaan op de berichten uit de onderwereld:

Ik doe daar geen uitspraken over. We praten nooit over lopend onderzoek en vertellen ook niet wie als informant of getuige met ons samenwerkt.

4) Liquidatie Pirki

Op 18 augustus 2014 wordt Derkaoui van der Meijden, bijnaam “Pirki” geliquideerd. Van der Meijden zou hebben deelgenomen aan de beschieting in de Staatsliedenbuurt waar twee jongens om het leven kwamen. Benaouf A., het beoogde doelwit van die liquidatie, zegt Pirki te hebben gezien tijdens de schietpartij. Pirki had een afspraak met iemand op de Borneokade in Amsterdam-Oost. Bij het kinderdagverblijf aan die straat stonden twee mannen hen op te wachten en liquideerden hem met automatische wapens. Eén van hen zou Nabil Amzieb zijn geweest.

Althans, dat beweert misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink op zijn website. Welke bronnen hij daarvoor heeft, is onduidelijk. Korterink, die momenteel in het Verre Oosten rond reist, zegt binnenkort met meer details te komen.

5) Iets geheel anders

Zoals zo vaak in de onderwereld, zou de waarheid ook wel eens complexer kunnen zijn dan menigeen denkt. Het is verleidelijk om de liquidatiegolf van de laatste jaren te reduceren tot een overzichtelijk conflict tussen Gwenette en Benaouf. Alsof het een wedstrijdje Ajax-Feyenoord is. De realiteit is dat de loyaliteiten snel kunnen wisselen: wie vandaag bij de ene groep hoort, kan morgen bij de andere club zitten. Of voor zichzelf beginnen. Er kunnen spelers op het toneel verschijnen of verdwijnen waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Wat dat betreft is de onderwereld eerder een spiegelpaleis vol rookgordijnen, dan een stadion waar twee clubs tegen elkaar uitkomen.