Nieuwe verdachten ontploffingszaak

De Ritthemse ontploffingszaak blijft raadselachtig: de eerder aangehouden verdachten zijn mogelijk niet betrokken. Dinsdag heeft de politie twee nieuwe aanhoudingen verricht in het onderzoek naar de ontploffing van een caisson op het Ritthemse strand op 23 september 2011. Verder heeft de politie vandaag vier doorzoekingen gedaan in woningen in Zoutelande, Hilversum, Diemen en Hoenderloo. De verdachten zijn een man van 24 jaar uit Zoutelande en een man van 45 jaar uit Hilversum.   

Deze twee aanhoudingen komen bij drie aanhoudingen die al in oktober 2011 in dit onderzoek zijn gedaan. Opmerkelijk genmoeg stelt het Zeeuwse Openbaar Ministerie dat ‘op dit moment nog geen verband [is] aangetoond met de eerder aangehouden verdachten.’ Het zou kunnen dat de verdachten die in oktober zijn aangehouden niet betrokken waren bij de explosie. Maar, zo voegt het OM eraan toe, ‘op dit moment is het echter nog te vroeg om een definitieve conclusie te trekken.’

De eerder aangehouden verdachten zijn op vrije voeten gesteld.

Eerder werd al vastgesteld dat de knal op het strand bij Ritthem op het Zeeuwse Walcheren werd veroorzaakt door een explosief. Een groot betonnen caisson werd vernield door de klap. Stukken beton werden tot op 100 meter weggeworpen.

Voor het opblazen van beton is een massaexplosie – een zeer snelle explosie – die alleen kan worden veroorzaakt door explosieven als TNT of semtex. In zeer bijzondere gevallen is er geconstateerd dat professioneel vuurwerk massa-explosief kan reageren. Maar daarvoor moet er veel vuurwerk samengebracht zijn en op een bijzondere manier verpakt.