Ontslag voor sjoemelende politiebestuurders

Drie voormalige bestuursleden van politievakbond ANPV zullen worden ontslagen wegens fraude. Ze worden verdacht van gesjoemel met declaraties en subsidies. Dat meldt de Telegraaf vanochtend. De drie kwamen vorig jaar in opspraak en het Openbaar Ministerie stelde toen vervolging tegen hen in. Omdat de verdachten werkzaam zijn bij de politie deed de Rijksrecherche ook onderzoek.

PTSS

De kwestie werd vorig jaar aangekaart door kaderleden van de ANPV. Een van de verdachten is oud-voorzitter Geert P. (foto boven), die sinds 2013 leiding heeft gegeven aan de politievakbond. Hij wordt verdacht van witwassen, fraude en valsheid in geschriften. Ook zou er mogelijk sprake zijn van belangenverstrengeling. P. nam deel aan een commissie die moest beoordelen of agenten recht hadden op vergoedingen vanwege een post traumatische stress stoornis (PTSS). Tegelijkertijd was hij betrokken bij een bedrijf dat agenten begeleidt bij het doen van claims tegen de politie vanwege beroepsziektes als PTSS. P. zit sinds december 2017 ziek thuis. Hij legde het voorzitterschap vorig jaar neer.

Gesjoemel

De twee andere bondsbestuurders Leatitia R. en Fred B. worden ook ontslagen. Leatitia R. was hoofd juridische zaken bij de ANPV. Fred B. was secretaris van de politiebond en actief binnen de tactische opsporing van het korps in Utrecht. De Nationale Politie bevestigt dat er maatregelen zijn aangekondigd tegen de medewerkers, maar wil niet zeggen wat die maatregelen inhouden tot het moment waarop het besluit niet meer kan worden teruggedraaid. Het trio heeft nu nog de kans om te reageren op het aangekondigde ontslag. Daarna wordt een definitieve beslissing genomen. Het gesjoemel is weer een klap voor de politie, nadat eerder al Frank Giltay van de Centrale Ondernemingsraad en commissaris Ad Smit in opspraak raakten.