Ontsnapping per helikopter in Canada

Drie gevangenen zijn zaterdag met een helikopter uit een gevangenis in de Canadese stad Quebec ontsnapt. Er is een grote zoekactie gaande maar van de helikopter en van de gevangenen ontbreekt elk spoor. Volgens Canadese media zijn de drie veroordeeld voor grootschalige drugshandel en van moord. Ontsnapping per helikopter is in de jaren negentig ook in Nederland enkele malen voorgekomen.

Voorlopige hechtenis

De ontsnapping gebeurde in het Orsainville Detention Centre, op ongeveer 10 kilometer van het centrum van Quebec City, met hulp van een roomkleurige heli. Het toestel zou rond 08.00 's avonds zijn geland net binnen of net buiten de poort. De ontsnapten zijn Canadezen: Yves Denis (35) Denis Lefebvre (53) en Serge Pomerleau (49). De drie zaten nog in voorlopige hechtenis. In 2013 vond er een gelijksoortige ontsnapping plaats uit een andere gevangenis in Quebec.

Brommer

In 1991 ontsnapte de 42-jarige Turk Halil Avar met behulp van een gestolen helikopter uit de gevangenis De Marwei in Leeuwarden. Een tweede gevangene moest het toestel, waaraan hij zich had vastgeklampt, loslaten. De ontsnapping duurde 20 seconden. Avar zetten buiten zijn vlucht met een brommer voort. In 1993 is hij in verband gebracht met een megatransport heroïne op het schip de Lucky S. Daarop werd 14 ton in beslag genomen. Van dat transport is ook Hüseyin Baybasin beschuldigd, later bleek ten onrechte.

Bedrading

In 1992 ontkwam een 31-jarige Marokkaan uit de gevangenis in Zwaag (N.-H.). Een handlanger had een helikopter met piloot en al gekaapt. In het huis van bewaring in Grave landde in 1993 een helikopter die één gevangene meenam. Na dat jaar bleven dit soort ontsnappingen uit omdat de inrichtingen zijn voorzien van bedrading die landen met helikopter moeilijker maakt. Op 18 september 1997 stortte een helikopter neer in de gevangenis De Geerhorst in Sittard tijdens een mislukte ontsnappingspoging.