Ontsnappingskoning: 12 jaar in Marokko

De man die in 2009 met een helicopter uit de gevangenis van Brugge wist te ontkomen moet in Marokko twaalf jaar de cel in. De rechtbank in Rabat veroordeelde Ashraf Sekkaki vorige week voor meerdere strafbare feiten rond ontsnapping uit de gevangenis van Brugge. Zijn mede-vluchter Mohammed Johri moet tien jaar de cel in. Bij die ontsnapping gijzelden ze een helicopterpiloot. De twee wisten uit België te ontkomen maar werden uiteindelijk niet veel later in Marokko aangehouden. De voorlopige hechtenis en het proces hebben tot vorige week geduurd, maar zat nog wel en ontsnapping tussen.

 

Sinds december 2010 verblijft Sekkaki in een zwaarbeveiligde gevangenis in de Marokkaanse hoofdstad Rabat nadat hij wist te ontkomen uit de bajes van Oujda. In 2003 ontsnapte hij ook al uit de gevangenis van Turnhout.

Sekkaki en Johri ontsnapten pleegden na de ontsnapping uit de Brugse gevangenis ook nog vier bankovervallen en twee carjackings. Ze hielden zich onder meer schuil in een hotel in Amsterdam waar ze werden gefilmd door bewakingscamera’s bij het uitchecken van het hotel in Amsterdam op 29 juli.

De twee voortvluchtigen zijn uiteindelijk opgepakt in Berkane in het noordoosten van Marokko door een arrestatieteam van de Marokkaanse politie. Een derde medevluchter nam van Amsterdam de Thalys van Brussel naar Parijs zat. Nadat hij op het station in Parijs opnieuw wist te ontkomen, werd hij uiteindelijk in Molenbeek, vlakbij Brussel, met ingerekend.

Johry zat waarschijnlijk op dezelfde Thalys-trein richting Parijs.

Lesley Deckers, de vriendin van Johri, gijzelde samen met Lahoucine El Haddouchi de helikopterpiloot. El Haddouchi bleef achter in de gevangenis van Brugge, nadat hij niet mee aan boord kon van de helikopter. Lesley Deckers kreeg uiteindelijk vijf jaar cel in België.

Her alle berichten over Sekkaki.

Kijk naar het NOS-Journaal uit 2009: