Ontsnapte Braziliaanse bendeleider gepakt (VIDEO)

De 34-jarige Stephan de Souza Vieira (foto) is de leider van het Rode Commando, een van de beruchtste bendes van Brazilië. Hij zat in de gevangenis omdat hij tot 26 jaar was veroordeeld voor drugshandel. November vorig jaar ontsnapte hij, zondag werd hij opgepakt in een luxe appartement in Cabo Frio, ten oosten van Rio de Janeiro. 

Bij de arrestatie nam de politie ook administratie, grote hoeveelheden cash, telefoons en juwelen in beslag.

Brein

De Souza Vieira, ook wel bekend als BH, zou ook het brein zijn geweest achter een bloedige strijd in de gevangenis van Goias. De bendeleider zou gedetineerden de opdracht hebben gegeven om een deel van de gevangenis binnen te vallen dat wordt gecontroleerd door een andere bende. Daarbij kwamen negen gedetineerden om het leven. Meer dan honderd gevangenen ontsnapten, van wie er nog altijd tientallen spoorloos zijn.

Brazilië heeft een van de grootste populatie gedetineerden ter wereld. Bendegeweld in Braziliaanse gevangenissen komt veel voor. De bajesen zijn structureel overbevolkt. In de gevangenis in Goia is plaats voor 122 gedetineerden. Er zijn er 421 gehuisvest.