Ontsnapte crimineel gepakt in Spanje

De ontsnapte crimineel Ali B. is zondag gearresteerd in de havenstad Algeciras in Zuid-Spanje. Dat meldt Het Parool. B. ontsnapte twee weken geleden uit een inrichting in Den Dolder, waarschijnlijk door achter een groepje bouwvakkers aan te lopen.

Volgens de politie was B. vuurwapengevaarlijk en kan hij agressiever zijn dan normaal omdat hij zijn medicijnen niet in kan nemen. De politie deed vorige week invallen in Amsterdam-West, onder meer bij het ouderlijk huis van B. Hij werd niet gevonden.

Mogelijk was B. onderweg naar Marokko: vanuit Algeciras vertrekken boten naar de Marokkaanse stad Tanger. De politie wil nog niet zeggen onder welke omstandigheden B. is opgepakt.

Vervroegde vrijlating onder druk

Hij is veroordeeld tot drie jaar celstraf omdat hij is opgepakt in een auto vol wapens bij Arnhem. Volgens de politie was hij met zijn medeverdachte van plan om een overval te plegen. Hij zou over een paar maanden worden vrijgelaten. Het is nu maar de vraag of dat gebeurt: B. heeft tegen zijn advocaat gezegd dat hij zich wilde aangeven als zijn voorlopige vrijlating niet in gevaar zou komen, maar justitie wil daar geen garanties over geven.

Zijn broer, Anouar B., is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn rol in de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt.