Ontsnapte IJslander gepakt in Amsterdam

De politie van Amsterdam heeft gisteravond een man opgepakt die vorige week was ontsnapt uit een gevangenis in IJsland. De man, Sindri Thor Stefánsson, wist te ontkomen door uit een raam te springen. Vervolgens lukte het hem om een vliegtuig naar Zweden te nemen. In hetzelfde toestel zat ook de premier van IJsland. 

De IJslander ontsnapte uit de gevangenis van Sogn, in het afgelegen zuiden van het eiland. Volgens een politiewoordvoerder had Stefánsson hulp gekregen bij zijn vlucht. Hij maakte gebruik van een vals paspoort, volgens de Guardian, maar werd hij later herkend op bewakingscamera’s. Zijn vlucht werd pas ontdekt toen hij al in Zweden was. De gevangenis van Sogn is een minder zwaar beveiligde penitentiaire inrichting, waar gedetineerden de beschikking hebben over onder andere internet.

Delven

Stefánsson wordt verdacht van het stelen van 600 computers die worden gebruikt voor het minen (‘delven’) van virtueel geld, waaronder bitcoins. De apparatuur zou zo’n 2 miljoen euro waard zijn. De computerdiefstal vond vorig jaar plaats. Naast Stefánsson, die in februari van dit jaar werd opgepakt, werden er nog 10 andere verdachten aangehouden. De roof van de computers was groot nieuws in IJsland, dat een van de laagste misdaadcijfers ter wereld heeft.

Instagram

Hoe de politie Stefánsson op het spoor is gekomen is niet duidelijk. Wellicht dat een post op Instagram daarbij heeft geholpen. Onder de hashtag #teamsindri werd op het platform een foto gepost van de IJslander met 2 vrienden op de Dam in Amsterdam.