Doodgeschoten Nederlandse gedetineerde is Kenneth B. (UPDATE3)

Na een achtervolging is woensdagmiddag een ontsnapte gedetineerde van een Nederlandse jeugdinrichting om het leven gekomen bij een vuurgevecht met de Belgische politie. Justitie in België en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bevestigen dit. Donderdag meldt de Gazet van Antwerpen dat het zou gaan om Kenneth B.. Volgens de minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zat hij in de laatste behandeling van de jeugd-tbs.

door Joost van der Wegen

Er was een verlofplan opgesteld en hij mocht sinds augustus op onbegeleid verlof en doordeweeks buiten de justitiële jeugdinrichting Den Hey-Acker werken. Woensdag kreeg de inrichting een melding van de werkgever dat B. drie uur afwezig was geweest. Twee medewerkers uit de inrichting zijn hem toen met een auto gaan ophalen om hem terug te brengen naar de inrichting, daarop volgde een gijzeling.

Schieten

Iets na vier uur in de middag vond er in Brecht (B) een vuurgevecht plaats. De Gazet van Antwerpen: ‘Een Peugeot met Nederlandse nummerplaat reed met hoge snelheden over de brug vanuit Rijkevorsel, achterna gezeten door de politie’, schrijft de krant. ‘In het midden van de Mallebaan kwam de bestuurder tot stilstand, stapte uit en begon te schieten op de aankomende politie’, vertelt een ooggetuige.

Heftig

Ook de politie opende daarop het vuur, meldt de Gazet: ‘Het was heel heftig allemaal, zeker omdat we vlakbij stonden. Er werden zeker dertig schoten gelost’, aldus een man.

Bij de schietpartij is de verdachte overleden. Volgens informatie die de krant bereikte ging het om een ontsnapte gevangene die vanuit Breda naar ons land was gereden.

Inrichting

BN De Stem meldt dat het slachtoffer een jonge gedetineerde van de inrichting Den Hey-Acker in Breda is. Dat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) aan de krant.

Aan de schietpartij ging een ernstig incident vooraf. De Nederlander gijzelde eerder op de dag twee medewerkers van de Brabantse inrichting onder bedreiging van een vuurwapen. Dat gebeurde op zijn werk, net buiten de muren van de instelling, aldus BN De Stem. Nog onduidelijk is hoe hij aan het wapen kon komen.

De Nederlander sloeg na de gijzeling op de vlucht. Hij pakte de auto en reed richting België. In de buurt van de Brabantse grens werd hij door de Belgische politie tot stoppen gedwongen. Vervolgens zou er een schietpartij zijn ontstaan.