Ontuchtpleger James B. heeft strafblad in de VS

James B., die vorige week het 12-jarige meisje Hania meenam naar een hotelkamer in Rotterdam en ontucht met haar pleegde, heeft een strafblad in Amerika. Dat blijkt uit onderzoek van Crimesite. De 49-jarige man woont nog bij zijn moeder. Hania werd na een landelijk Amber-alert gevonden en James B. aangehouden.

Door Vincent Verweij

Valse naam

Volgens gegevens van het Amerikaanse bevolkingsregister, woont James B. (49) in Everett, WA bij zijn 69-jarige moeder. Op zijn Facebook pagina beweert hij in Louisiana te wonen en gebruikt hij een valse naam. In werkelijkheid woont hij dus in de noord-westelijke staat Washington. De koopwoning waar James B. woont, heeft een waarde van ruim $300.000 en is eigendom van zijn moeder.

Trump

B. toont zich op sociale media een groot Trump-aanhanger. Hij ageert tegen alles wat in zijn ogen links en politiek-correct is. Vooral politici van de Demokratische Partij moeten het ontgelden. Op foto’s op Facebook is te zien hoe hij onder andere vakanties doorbracht op Hawaii en een bezoek bracht aan de hoofdstad (aan de oostkust) Washington, DC. Hij poseert daar o.a. voor het Witte Huis (foto hieronder). Ook plaatste hij een foto van een (vermoedelijk Nederlands) meisje, die hij zijn dochter noemt.

Drugs

Crimesite deed een background check van James B. in Amerika en dat leverde één strafbaar feit op. Hij werd in 1998 (toen hij 28 jaar oud was) in de staat Washington aangehouden vanwege het bezit van ‘drug paraphernalia’, een voorwerp om drugs te gebruiken. Om welk voorwerp het precies ging, vermeldt zijn strafblad niet. Hij staat echter niet bekend als zedendelinquent. Behalve dat ene feit, staan er geen delicten op zijn criminal record.

Privé-detective

Vorige week verspreidde de politie een Amber-alert vanwege de vermising van Hania en werd een foto gepubliceerd van James B., waarbij het publiek om hulp werd gevraagd. Oud-politieman en privé-detective Jaques Smits van de Stichting Kinderontvoering herkende de man, omdat hij 18 jaar geleden met hem te maken kreeg. James B. zou toen een Nederlandse vrouw met een verstandelijke beperking hebben verkracht en bij haar een kind verwekt. Vermoedelijk is dit het meisje van wie hij een foto op Facebook plaatste. De politie wilde de zaak destijds niet oppakken. Intussen heeft de verkrachte vrouw een advocaat in de arm genomen om de zaak alsnog onder de aandacht van Justitie te brengen.

Erfenis

Smits zegt aanwijzingen te hebben dat de moeder van James B. inmiddels overleden zou zijn. Tegen Crimesite zegt hij: ‘Hij heeft een erfenis gehad en daarvan kon hij op reis. Zo is hij ook naar Nederland gekomen. Deze man is een pedofiel, die niet alleen een 12-jarig meisje heeft misbruikt, maar ook een verstandelijk beperkte vrouw heeft verkracht. Dat moet nu eindelijk eens tot op de bodem uitgezocht worden.’