Ontvoerde IT’ers werken voor drugskartels

Mexicaanse drugskartels hebben tientallen IT’ers ontvoerd die ze aan hun eigen projecten laten werken. De ontvoerde IT’ers onderhouden onder meer beveiligde netwerken waarmee de criminelen kunnen communiceren zonder te worden afgeluisterd. Ook onderscheppen ze berichten van de politie en veiligheidsdiensten.

Dat meldt Vice. Tussen 2008 en 2012 verdwenen er zeker 36 IT’ers. Er is nooit losgeld geëist. Het is niet duidelijk hoeveel IT’ers sindsdien zijn ontvoerd; de Mexicaanse autoriteiten willen daar niets over zeggen.

Zendmasten op zonnepanelen

Waar de communicatiespecialisten werden ontvoerd, zijn wel aanwijzingen waarom de ontvoeringen plaatsvinden. De opsporingsdiensten hadden juist in die buurt de communicatie tussen leden van drugskartels bemoeilijkt. In andere gevallen zagen Mexicaanse autoriteiten plots communicatiecentra en zendmasten van drugskartels verschijnen.

De zendmasten staan vaak op erg afgelegen plaatsen, waar normaal gesproken communicatie niet mogelijk zou zijn. Ze zijn op heuveltoppen en andere hoge plaatsen in het landschap gezet, waar niet altijd wegen naartoe leiden. Soms zou er vijf dagen gelopen moeten zijn om de masten te plaatsen. Vaak werken ze op energie die wordt opgewekt door zonnepanelen.

Bekijk hieronder beelden van communicatiemateriaal dat de politie eerder in beslag nam.