Ontvoerders Faggouss gepakt door geklungel

{jcomments on}

De ontvoerders van Saïd Faggouss vielen binnen zonder handschoenen en lieten vingerafdrukken achter op de deurstijl. Verder bleef DNA van de Joegoslavische verdachten achter op bivakmutsen en ducttape, ook van andere bij de politie bekende Joegoslaven. En toen ze hun busje achterlieten bij begraafplaats Zorgvlied werden ze verrast door een grote menigte: Ramses Shaffy werd er juist begraven. Dat blijkt vandaag allemaal uit een lange reconstructie van Paul Vugts in de papieren Parool.

Saïd Faggous is op 8 december 2009 ontvoerd in zijn coffeeshop aan de Amsterdamse Churchilllaan. Op 23 maart 2010 meldde hij zich bij de politie in Maasmechelen (B) nadat hij zichzelf had weten te bevrijden van zijn boeien. Faggouss staat in het milieu bekend als een grote hasjhandelaar. De eigenaar van coffeeshop Goed Goed zou tonnen kunnen leveren, staat in het dossier: zijn stempel was een jodenster.

In 2009 had Faggouss een conflict met de famile van Atilla Ö., de Turkse Amsterdammer met vele coffeeshops die een tijdlang eigenaar van The Sand was. Faggouss zou coffeeshop Pascha aan de Marnixstraat overnemen maar weigerde die transactie door te zetten toen de gemeente de exploitatievergunning stopte. Ö. zit vast in een grote drugs- en moordzaak in Turkije maar diens zoon eiste alsnog de overnamesom op, wat nog leidde tot duwen en trekken en schieten in Goed Goed. Faggouss kwam weg met een projectiel in zijn been.

Maar dat conflict bleek uiteindelijk – ondanks geruchten in die richting – toch niet de achtergrond van de ontvoering van Faggouss.

De auto van een lid van een Utrechts-Marokkaanse familie is in de buurt van de villa waar Faggouss werd vastgehouden gesignaleerd door camera’s. Er was ook dna van een verdachte uit die familie aanwezig in die auto.

Aangehouden en verdacht van de actie zijn: Dalibor “Pablo”  G., Sasha P. en Dragan V. Dragan B. is voortvluchtig. Officier van justitie Hetty Hoekstra denkt dat de zaak ‘bewijsbaar’ is, hoewel alle verdachten ontkennen.

Met Faggouss ging het niet goed: hij had verschillende schijnexecuties doorgemaakt. Eerst maakte hij tegen de rechercheurs alleen huilend gebaren van het doorladen van een pistool, hij zette dat op zijn hoofd en stompte tegen zijn buik. Uiteindelijk legde hij een verklaring af. Hij verblijft nu meestal in Marokko, de rechter-commissaris heeft hem – ondanks pogingen daartoe – nog niet kunnen horen.

In de Amsterdamse onderwereld duiken verhalen op over wraakplannen, waarbij geld geen rol zal spelen.

Koop voor het hele verhaal de papieren Parool.

Lees ook:

‘Getuigen bedreigd in ontvoeringszaak’

Vijfde arrestatie ‘Fagouss’