Wie is de ontvoerde man uit Nunspeet?

Ronald Maurits werd afgelopen vrijdag korte tijd ontvoerd in Nunspeet. Waarom was hij doelwit? En wie waren de mannen die hem ontvoerden? Voor de politie zijn dat nog altijd de belangrijkste vragen. Crimesite bekeek het bedrijf van Maurits en zijn contacten met de roemruchte Jaap de Bode.

Ronald Maurits is terug maar de recherche is nog bezig met een groot onderzoek naar de ontvoering, die veel aandacht trok door een filmpje dat op internet verscheen. Daarin was te zien hoe een man door drie andere mannen ontvoerd werd.

Half miljoen

De grote vraag die de politie onderzoekt, is waarom Ronald Maurits doelwit was en of hij criminele contacten had.  Uit onderzoek van Crimesite blijkt dat hij een gezond bedrijf runt, genaamd R.A.M. Holding, met een balanstotaal van bijna een half miljoen euro. Hij noemt zichzelf ‘financieel makelaar’. Zijn bedrijf bestaat sinds 1997 en houdt zich bezig met investeringen in horeca, groothandel in voedingssupplementen en het verzekeren van pensioenaanspraken. Zijn vrouw Claudia heeft een hondenkennel. Op het eerste gezicht niets aan de hand dus. Maar de politie spreekt opvallend genoeg, na verhoor van Maurits, nog steeds van een ‘serieuze ontvoering’ en dus niet van een vergissing.

Jaap de Bode

Bron: Facebook JdB

Ronald Maurits had naar verluidt contacten met de roemruchte Jaap de Bode (foto rechts), een ‘zakenman’ uit het Gooi die een spoor van vernieling heeft achtergelaten. De Bode deed zaken met Willem Endstra met wie hij drie BV’s runde, waaronder Sunseeker Nederland, importeur van de bij criminelen populaire speedboten. De Bode reed in Ferrari’s en vierde zijn verjaardagen in YabYum. Hij liet beroepscrimineel Geurt R. incasso’s doen. De afgelopen jaren had De Bode het gemunt op kleine zelfstandigen en particulieren.  Die beschuldigden hem van fraude en bedrog. Ronald Maurits zou volgens het goed ingevoerde Kleintje Muurkrant jaren geleden ruzie hebben gehad met Jaap de Bode, waarbij  hij met een vuurwapen zou hebben gezwaaid. Kleintje Muurkrant schreef daarover:

Het begon allemaal toen wij een keer in Werkhoven een ruzie op straat zagen. Een meneer in een grote Mercedes stond op straat te schreeuwen tegen een meneer in een mooie snelle Audi 6. De Audi-meneer (De Bode) schreeuwde tegen de Mercedes-meneer ‘als je zo doorgaat krijg je geen rooie cent meer van mij’. De Mercedes-meneer (Maurits) zwaaide met een pistool en zei ‘dat zullen wij nog wel eens zien’.

Toegetakeld

Vrijdagochtend rond 10.30 werd Maurits ontvoerd. Al snel werd groot opgeschaald om de man terug te vinden. Het slachtoffer meldde zich vrijdagavond weer bij zijn eigen huis in Doornspijk. Hij was op eigen gelegenheid naar huis gekomen. Zijn vrouw sprak met o.a. het Algemeen Dagblad en de Telegraaf. Ze vertelt dat de ontvoerders dreigden haar man in brand te steken en dat hij ook door hen werd toegetakeld. ‘Agenten lieten mij uitgaan van het ergste, maar gelukkig kwam hij gisteravond weer terug. Ik was zo blij. Die mannen hebben hem wel toegetakeld, maar niet zodanig dat hij niet meer kan lopen of zo’, zegt Claudia vandaag in de Telegraaf. ‘De agenten zeiden dat het misschien beter was om in een hotel te gaan slapen. Nou, dat doe ik niet. Ik laat mij niet uit mijn eigen huis verjagen.’

Auto’s

De politie is nog altijd dringend op zoek naar zijn auto. Het gaat om een zwarte Mercedes Benz E500 4Matic met het kenteken 5-TVB-05. Een vijf jaar oude bolide die destijds €116.712 koste. In Brabant is vrijdagavond een uitgebrande BMW gevonden, die vermoedelijk door de daders gebruikt is bij de ontvoering. De auto werd rond 23.00 uur brandend aangetroffen op parkeerplaats aan de Hertogstraat in Overlangel.