‘Onvoldoende bewijs tegen zes van Breda’

In de strafzaak tegen de Zes van Breda blijft de advocaat-generaal bij de Hoge Raad twijfelen aan de juistheid van de veroordeling. De drie mannen en drie vrouwen waren veroordeeld voor roofmoord op Tim Mui “Oma Mok” Cheung (56) in 1993 in Breda.

Advies

In zijn conclusie schrijft advocaat-generaal Alex Harteveld dat de zaak weer zou moeten worden verwezen naar een gerechtshof. De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad die vrij is dat al dan niet te volgen, maar doorgaans wijkt de Hoge Raad hier niet van af. Op 19 december zal de Hoge Raad uitspraak doen.

Ingetrokken

De Hoge Raad wees in 2012 een verzoek tot herziening van de veroordeling toe, waarna het hof Den Haag in 2015 de zaak opnieuw heeft behandeld. Het hof liet de veroordeling in stand. Tegen die veroordeling is bij de Hoge Raad cassatieberoep ingesteld dat nu volgens de advocaat-generaal slaagt.

Het bewijs in deze zaken berust op de verklaringen van de drie vrouwelijke verdachten, die ze later hebben ingetrokken. Ondersteunend bewijs ontbreekt, vindt de advocaat-generaal, terwijl er juist wel aanwijzingen zijn dat hun verklaringen niet kunnen kloppen.

Bushokje

Met name zijn er de verklaringen van twee getuigen die de nacht van de moord in een bushokje vlakbij het Chinese restaurant hebben gezeten. Deze verklaringen waren later opgedoken en vormden in 2012 de reden voor herziening van de zaak. Volgens het hof Den Haag zijn die verklaringen van destijds in het latere onderzoek niet voldoende bevestigd. Maar volgens de advocaat-generaal is dat geen goede reden om de eerste verklaringen van die getuigen te negeren.

Bloeddruppel

Ook is er een bloeddruppel gevonden in het restaurant die niet van een van de zes verdachten kan zijn, maar volgens dna-onderzoek hoort bij een (onbekende) persoon van Aziatisch-Oceanische afkomst. Het hof Den Haag beredeneert volgens de AG op ondeugdelijke gronden dat deze bloeddruppel niets met het delict te maken kan hebben.

Als het advies van de AG wordt gevolgd dan zou de zaak verwezen moeten worden naar een ander gerechtshof voor een nieuwe berechting.

De zes hebben hun detentie inmiddels uitgezeten.

Zie ook:

OM: “Zes van Breda” toch schuldig

De politie geloofde de waarheid niet (VIDEO)

Zes van Breda: ‘Bewijs te dun’