Ook coldcase-team loopt vast in de zaak Ploegstra

Nadat eerder de Zeeuwse recherche op een dood spoor belandde in de zaak van de verdwenen kraanmachinist Herman Ploegstra, is ook het cold case team dat op de zaak werd gezet, vast gelopen. Vandaag doet het team een laatste, wanhopige getuigenoproep in een poging de mysterieuze zaak vlot te trekken.

Mysterieus

De zaak van Herman Ploegstra is een van de meest mysterieuze verdwijningen van de laatste jaren, met alle ingrediënten voor een thriller. Een veroordeelde moordmakelaar, ruzies in de familie, overspel, jaloezie en een mogelijke drugsconnectie. Het zijn maar een paar scenario’s en motieven die een rol gespeeld zouden kunnen hebben bij zijn vermissing.

Moordmakelaar

Herman Ploegstra verdween in 2010 spoorloos na een bezoek aan de sportschool. Hij leidde ogenschijnlijk een rustig familieleven. Maar achter de schermen had hij minnaressen, criminele contacten en ruzie met zijn schoonvader. Enkele jaren nadat de politie het dossier naar zijn verdwijning op de plank legde, werd een coldcase team op de zaak gezet. Dat hoorde 46 getuigen en ging zelfs graven in de tuin van de in België veroordeelde moordmakelaar Evert de C. uit IJzendijke. Die regelde de moordenaar in de beruchte kasteelmoord.

Moord of doodslag

Het nieuwe team dat de zaak van Herman Ploegstra uit het Zeeuwse IJzendijke onderzoekt, ging niet langer uit van een vrijwillige verdwijning of zelfmoord. ‘Het is moord of doodslag’, zei de verantwoordelijke officier van justitie in 2018 op een informatie-avond voor bewoners. Behalve getuigenverhoren heeft het nieuwe team ook de nieuwste onderzoekstechnieken toegepast op beschikbare telefoongegevens en telefoons. Hetzelfde geldt voor de kleding, enkele goederen en de auto van Herman Ploegstra. Het leverde allemaal niks op.

Vertrouwelijk

Crimesite kreeg in 2012 inzage in het vertrouwelijke politiedossier. Een uitgebreid verhaal daarover is hier te lezen (via Blendle). Heeft u meer informatie over de zaak Ploegstra? Neem dan contact op met Crimesite, desgewenst anoniem via ons tipformulier.

Lees ook: Twin Peaks in de Zeeuwse klei: het mysterieuze dubbelleven van Herman Ploegstra (€)