Ook Hells Angels verboden

Hells Angels Motorcycle Club Holland, al 40 jaar actief in Nederland, is door de rechtbank Utrecht verboden. Ook de wereldwijde organisatie van Hells Angels mag niet actief zijn in Nederland. Het is voor het eerst in de wereld dat de Hells Angels in een land compleet verboden worden. In andere landen, zoals Duitsland, zijn wel de lokale chapters verboden, maar niet de hele club.

De rechtbank beschouwt de Hells Angels als een organisatie, die een gevaar is voor de openbare orde. De Hells Angels zien zichzelf als een 1%-club, een club van outlaws, van mensen die buiten de wet staan, zo laat de rechtbank weten. Een club waar een cultuur van wetteloosheid heerst en overheidsgezag buiten de deur wordt gehouden.

Geweld

De mc is niet vies van geweld, zo vinden de rechters. Dat blijkt onder andere uit verschillende patches en oorkondes die uitgereikt worden aan leden die geweld plegen. Ook zijn er fondsen voor leden die in de gevangenis zitten of vervolgd worden. Hells Angels profileren zich als de grootste en machtigste motorclub. Zij vinden dat andere mc’s verantwoording aan hen moeten afleggen. Dat leidt tot langdurige conflicten met de andere motorclubs, aldus de rechters. Dit gaat zowel in Nederland als elders in de wereld gepaard met een reeks ernstige incidenten, waarbij geweld werd gebruikt. De rechtbank noemde onder andere een levensgevaarlijke brand in een café in Kerkrade en een massale vecht- en schietpartij in een hotel in Rotterdam met de Mongols als voorbeelden.

Aansturing

De Hells Angels hadden bij monde van hun advocaat aangevoerd dat ze niet als club verboden konden worden omdat er geen sprake is van centrale aansturing. De lokale chapters zouden onafhankelijk van elkaar opereren. De rechters legden dat naast zich neer. Ze vonden dat er duidelijk sprake was van een nationale en internationale aansturing.

Niet de eerste

De Hells Angels zijn niet de eerste motorclub die ontbonden moet worden. Eerder werden ook al de Bandidos in hoger beroep verboden. In het arrest van het gerechtshof werd daarbij bepaald dat de lokale chapters van de Bandidos echter wel mochten blijven bestaan. Het OM is tegen dat onderdeel van het arrest in cassatie gegaan.

Ook Satudarah en Broederschap Catervarius werden vorig jaar verboden en ontbonden.

Hier de uitspraak van de rechter in de zaak tegen de Hells Angels.