Ook in het mooie Twente is er misdaad

Alle misdaad moet Rijssen-Holten uit, vindt burgemeester Arco Hofland (foto) van het Twentse Rijssen-Holten (A1). Geef daarom de mensen waarvan u denkt dat ze crimineel geld verdienen aan bij de politie, zo roept hij zijn burgers op in zijn Nieuwjaarstoespraak.

Door @Wim van de Pol

Hofland komt zelf voort uit protestant-christelijke traditie en haalt daarom de Reformatie uit 1517 uit de kast, dat is immers dit jaar 500 jaar geleden. Deze Reformatie heeft geleid tot tal van positieve ontwikkelingen. Het lijkt er op dat Hofland’s zonnige kijk op 2017 rechtstreeks is geïnspireerd op Luther.

‘Het gaat goed met Nederland’, aldus Hofland. Maar niet alleen dat. ‘Het gaat goed met Rijssen-Holten!’, voegt hij er aan toe.

Motorbendes

Alle vreugde hierover ten spijt is kennelijk toch nog niet álles langs de afslag Rijssen-Holten (A1) op orde. Het komt daar nog te vaak voor dat mensen geld verdienen met criminele activiteiten. Hofland:

Ik zal eens een zwaar onderwerp noemen. Ondermijning. Oneerlijk geld verdienen, vaak over de rug van anderen. PGB-fraude, witwassen van geld, mensen uitbuiten, drugs, motorbendes. Ik hoor u denken, ok, maar ook hier? Ja, ook in Rijssen-Holten en vaker dan mij lief is. Kijk om je heen en verwonder jezelf als plotseling iemand in een dure auto rijdt, dure sieraden heeft. In Twente willen we als overheden niet onbewust of onbedoeld zulke ondermijningen toestaan.

Hard werkende mensen moeten de buren aangeven als hen die Mercedes (of die dure uitvoering van hun Opel) verdacht voorkomt. Mensen die te koop lopen met dure sieraden die ze niet zomaar kunnen verklaren moeten worden aangepakt en de sieraden afgepakt, zo vindt de politie in Rijssen-Holten. Op Facebook krijgt de burgemeester hierover daarom bijval van de afdeling voorlichting van de plaatselijke politie:

Wij hebben hier ook jouw hulp bij nodig. Ken jij iemand die verdient aan criminaliteit? Koopt iemand in jouw omgeving veel dure spullen maar heeft hij of zij geen inkomen? Tip dan de politie via 0900-8844. Kent deze persoon jou ook? Bel M. 0800-7000 en meld misdaad anoniem. Zo zorgen we er samen voor dat misdaad niet loont.

Zo houden we het ook gezellig in het brandschone Rijssen-Holten. Mogelijk kan de burgemeester in de Nieuwjaarstoespraak van 2018 (of 2019) de resultaten van deze aanpak bespreken.