‘Ook langer gestraften later in cel door personeelstekort’

‘Ook langer gestraften later in cel door personeelstekort’

Het personeelstekort in gevangenissen leidt ertoe dat ook veroordeelden die langer de cel in moeten uitstel van hun straf krijgen. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er zijn genoeg cellen, maar er is een groot tekort aan cipiers. De langst gestrafte die nu op vrije voeten is, heeft een celstraf openstaan van vier jaar en vijf maanden. Ruim honderd mensen met celstraffen van meer dan een jaar lopen momenteel vrij rond.

Lichtere vergrijpen

Het kabinet stelde eerder dat alleen mensen die voor lichtere delicten een gevangenisstraf krijgen die straf later moeten uitzitten. Kamerleden voelen zich door demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming verkeerd geïnformeerd, nu blijkt dat er ook mensen vrij rondlopen met straffen van rond de vier jaar.

‘De indruk is gewekt dat het gaat om lichte vergrijpen, maar als ik deze cijfers hoor gaat het niet om lichte delicten’, zegt NSC-Kamerlid Judith Uitermark tegen de NOS. ‘De minister heeft wat uit te leggen.’

Enkelband

Minister Weerwind nam onlangs een aantal tijdelijke maatregelen om de gevangenissen wat ademruimte te geven. Zo worden sommige veroordeelden vervroegd naar huis gestuurd met een enkelband. Daarnaast worden zelfmelders tijdelijk niet opgeroepen. Zelfmelders zijn veroordeelden die zich zelf bij de gevangenis moeten melden om hun straf uit te zitten.