Nederland getroffen door digitale bankfraude

Beveiligingsbedrijven McAfee en Guardian Analytics hebben een internationale organisatie ontdekt die op grote schaal digitaal financiële fraude pleegt. De criminelen omzeilen bevestigingsmethodes als PIN en TAN, waardoor bankrekeningen kunnen worden geplunderd. Vijfduizend Nederlandse rekeningen zijn getroffen. In totaal zou er tussen de zestig miljoen en twee miljard euro zijn gestolen.

 

In Nederland zouden de criminelen hebben geprobeerd om ruim 35 miljoen euro weg te sluizen. Hoeveel er daadwerkelijk is buitgemaakt, is niet duidelijk. De fraudeurs zouden zich voornamelijk op zakenbanken richten.

De gedupeerde Nederlandse klanten hadden een rekening bij twee verschillende banken. Om welke banken het gaat, is nog niet duidelijk. De criminelen maken relatief kleine bedragen over naar neprekeningen, zodat het minder snel ontdekt wordt.

Naast Nederland werden ook de Verenigde Staten, andere landen in Europa en Zuid-Amerika getroffen. Volgens McAfee is het moelijk te schatten hoeveel geld er daadwerkelijk is weggesluisd, omdat de banken niks willen zeggen.

Volgens McAfee en Guardian Analytics gaat het om een nieuwe techniek. De criminelen maken gebruik van oude trojans als Zeus en SpyEye, waarmee een computer overgenomen kan worden. Daar werden extra componenten aan toegevoegd, waardoor de faude vrijwel automatisch gaat.