Ook in Nederland meer drugsdoden

Het aantal doden in Nederland door een overdosis is volgens de meest recente cijfers iets toegenomen naar 197 in 2015. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Unie dat dinsdag is uitgekomen. In 64 gevallen was er een opiaat zoals heroïne in het spel, in 40 gevallen cocaïne.

8400

De meeste slachtoffers waren mannen ouder dan 40 jaar. Het Nederlandse cijfer voor drugsdoden ligt wat lager dan het Europese gemiddelde: 16,5 per miljoen mensen, in heel Europa is dan 20,3 per miljoen mensen. Het totaal aantal doden als gevolg van drugsgebruik is in Europa voor het derde jaar op rij gestegen naar ruim 8.400 in 2015.

Fentanyl

Vandaag bleek dat het aantal drugsdoden in de Verenigde Staten door opiaten heel sterk stijgt. Het Europese drugsagentschap ECMDDA waarschuwt in zijn rapport ook voor de risico’s van zeer krachtige synthetische opioïden zoals fentanyl, die veel sterker zijn dan heroïne of de pijnstiller morfine. Dat product is makkelijk te produceren in kleine laboratoria. Er zijn tussen 2009 en 2016 in Europa 25 van deze zeer krachtige syntetische opioïden op de zwarte markt ontdekt.