Ook René F. op vrije voeten (AUDIO)

In een nieuwe verrassende ontwikkeling in de grote rechtszaak over corruptie bij de Douane heeft de rechtbank donderdagavond besloten dat de voorlopige hechtenis van René F. wordt geschorst.

Vier moordaanslagen

De zaak draait om grootschalige cocaïnesmokkel van in ieder geval 300 en 3.000 kilo in 2013 waarbij de van corruptie verdachte Gerrit G. controle van de containers zou hebben proberen te voorkomen. Eerder werden Gerrit G., Andries van der H. en Dennis van den B. al voorlopig in vrijheid gesteld.

Dat is opmerkelijk gezien de zware beschuldigingen en het gegeven dat er in het onderzoek zeker vier moordaanslagen zijn geweest en twee mensen zijn geliquideerd, waarvan er één (Rob Zweekhorst) een vergissing was. De rechtbank vindt tot nu toe kennelijk dat het bewijs onvoldoende zwaar weegt.

Henk E.

Vanavond publiceerde Crimesite over een getuigenverhoor van René F. bij de rechter-commissaris waarin deze onthullingen deed over een opdracht van de Rotterdamse recherche om hem informatie in te laten winnen over Henk E.. Deze E. wordt er ook van verdacht van cocaïne te hebben geïmporteerd door inzet van Gerrit G..

Henk E. is nog wel gedetineerd in zijn zaak.

Advocaten in de zaak stellen dat het Openbaar Ministerie niet transparant opereert door informatie uit verschillende overlappende onderzoeken niet aan het dossier toe te voegen. Vanavond besloot de Rotterdamse rechtbank andermaal negatief over verzoeken hierover.

Ook het horen van een politieteamleider, een kwestie waarover de rechtbank eerder was gewraakt, wees de rechtbank donderdagavond opnieuw af.

Verdachte Dennis van den Berg – en volgens de politie het eigenlijke doelwit van de vergismoord op Rob Zweekhorst – stond donderdag RTV Rijnmond te woord over zijn zaak. Hij vertelde dat hij al in de gaten had dat er door de politie microfoons in zijn huis waren verstopt: