Ook Rotterdam gaat gereguleerd wiet telen

Ook de gemeente Rotterdam gaat experimenteren met gereguleerde wietteelt. De gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met een motie waarin dat werd voorgesteld. Rotterdam sluit zich daarbij aan bij de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Heerlen en Eindhoven, die tegen het landelijke beleid in wiet willen kweken.

De gemeente Rotterdam wil met de gereguleerde teelt voorkomen dat criminelen op zolders wiet gaan kweken. Dat levert brandgevaarlijke situaties op. De gemeente wil private partijen selecteren die de wiet gaan kweken. Daarbij moet de gezondheid van de gebruikers voorop staan. De cannabis mag alleen worden verkocht aan Rotterdamse coffeeshops.

Begin dit jaar riepen 54 gemeenten, waaronder Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Heerlen en Eindhoven, op om te starten met de gereguleerde wietteelt. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie verwees dat voorstel direct naar de prullenbak, maar de gemeenten voelen zich gesterkt door enkele uitspraken van de rechtbank. Zo kregen een coffeeshop met een flinke voorraad en twee kwekers die zich niet met criminaliteit bezighielden geen straf opgelegd.