‘Oorlog motorclubs Oostenrijk voorkomen’

De Oostenrijkse justitie beweert een oorlog tussen motorclubs te hebben afgewend. De Bandidos waren van plan om in Salzburg een chapter te vestigen die als brug moest dienen tussen de Italiaanse en Duitse chapters. Dat zou tegen afspraken in gaan die zijn gemaakt met de rivaliserende motorclub Hells Angels. De initiator van het plan is opgepakt en moet in juni voorkomen.

De Hells Angels en Bandidos hadden jarenlang een geheime afspraak: de Hells Angels komen niet in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, en de Bandidos vestigen zich niet in Oostenrijk. Maar beide clubs hielden zich de laatste jaren niet aan de overeenkomst.

Bandido bewusteloos

Uit een ongedateerde brief in handen van de Oostenrijkse krant Kurier blijkt dat de Bandidos al een tijd concrete plannen hadden om zich in Oostenrijk te vestigen. De Hells Angels gingen daarnaast naar Duitsland: in mei 2013 vond er een grote vechtpartij plaats in een stripclub in München, waarbij een prominente Bandido bewusteloos werd geslagen.

De aanleiding voor het conflict was waarschijnlijk Hannes H. De Oostenrijker was lid van de Hells Angels, maar werd uit de club gezet en stapte toen over naar de Bandidos. Eerder meldden Oostenrijkse media al dat hij een chapter van Satudarah in Oostenrijk wilde beginnen, maar volgens de politie wilde H. een afdeling van de Bandidos in zijn thuisland opzetten.

Bandidos naar Oostenrijk

In december 2014 was het zo ver: 600 Bandidos over de hele wereld kwamen naar een feest net buiten Wenen waar de vestiging van de Bandidos in Oostenrijk werd gevierd. Er werden bovendien tatoobeurzen georganiseerd. Een flinke speldenprik naar de Hells Angels; een vooraanstaande Hells Angel organiseerde twee soortgelijke evenementen.

De belangrijkste schakel van de Bandidos in Oostenrijk was Salzburg. Een woning in deze stad werd rood en goud geschilderd, de clubkleuren van de Bandidos. Officieel was er een bedrijf gevestigd, maar de directeur was volgens justitie een stroman van Hannes H.

Drugs, wapens, prostitutie

In de woning zouden regelmatig Bandidos bij elkaar komen. zo zijn er foto’s van een prominent Amerikaans lid van de motorclub die in de woning aanwezig is. Maar er komen ook leden uit Berlijn en Italië. De Bandidos zagen Salzburg als belangrijke brug tussen de Duitse en Italiaanse chapters.

De politie beweert dat de Italiaanse Bandidos zich bezighouden met grootschalige drugshandel, wapenhandel en prostitutie, terwijl de motorclub in Duitsland al jaren te kampen heeft met invallen van justitie. Salzburg zou volgens de Oostenrijkse autoriteiten daarom een heel belangrijke schakel worden, die bovendien kan leiden tot flinke spanningen tussen de Bandidos en de Hells Angels.

H. verdacht van fraude

De plannen liggen nu al maanden in de ijskast. Hannes H. werd in oktober voor het huis in Salzburg opgepakt. Drie bedrijven waarbij H. zou zijn betrokken, waaronder het bedrijf dat staat ingeschreven op het adres in Salzburg, worden beschuldigd van fraude.

Justitie heeft in de zaak tegen H. honderd getuigen opgeroepen. De eerste zitting is gepland op 10 juni.