Politie noemt wapeninleveractie succes

De politie in Amsterdam heeft een wapeninleveractie gehouden. Daarbij zijn 39 vuurwapens, vijftien luchtdrukwapens en vijftien messen aangegeven. Verder een handgranaat en een granaathuls uit 1929. Een woordvoerder van de politie spreekt tegen persbureau Novum van een geslaagde actie. Er waren oudere mensen die nog wapens uit de Tweede Wereldoorlog inleverden. Maar er zijn ook modernere wapens ingeleverd.

Een vrouw kwam bijvoorbeeld zes vuurwapens en ongeveer 200 stuks munitie inleveren van haar man die overleden is.

Er zijn ook tien nepvuurwapens binnengekomen, die overigens wel illegaal zijn, en vier traangasbusjes. En ook drie ploertendoders.

1060 stuks munitie van verschillend kaliber is eveneens ingeleverd.

Overigens checkt de politie in een landelijk computersysteem van alle vuurwapens of die ooit bij misdrijven zijn gebruikt. Alle mensen die een wapen inleveren worden geregistreerd. Als iemand een wapen inlevert dat is gebruikt bij en misdrijf kan die worden aangehouden.

Politie en gemeente hadden gehoopt dat de actie ook zou aanslaan bij jongeren. De gemeente had op alle 157 middelbare scholen en mbo’s in de stad flyers uitgedeeld en posters opgehangen. Maar er kwamen niet veel jongeren opdagen.