Oost-Europese criminelen verkopen buit in NL

De goederen die Oost-Europese criminelen in Nederland stelen, worden vaak ook weer in Nederland verkocht. Dat blijkt uit onderzoek naar grensoverschrijdende criminele groepen van de Universiteit Utrecht, meldt de Volkskrant. Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk op de Zwarte Markt in Beverwijk flink in gestolen goederen wordt gehandeld.

Daar gaan criminelen met tassen vol gestolen spullen naartoe, om onder de toonbank met vooral Afghaanse verkopers onder de toonbank deals te sluiten. De halen de stickers en streepjescodes van de spullen af en bieden ze voor een veel lagere prijs aan.

Ook in A'dam en R'dam

De directeur van de Zwarte Markt in Beverwijk zegt niets te weten van de heling op de markt. 'Als ik dergelijke dingen zie gebeuren, bel ik meteen de politie', zegt hij in de krant.

Ook de markten op de Albert Cuyp in Amsterdam en het Rotterdamse Afrikaanderplein zijn populair bij helers. De onderzoekers hebben gesproken met kooplieden die dat bevestigen.

'Naïeve mensen in NL'

De onderzoekers spraken ook met de criminelen, die zeggen dat ze Nederland als aantrekkelijk land zien, omdat de inwoners 'naïeve mensen' zijn.

'Nederlanders parkeren hun auto's op donkere plekken, laten hun ramen open en leggen telefoons op terrastafels', vertelt Dina Siegel, criminoloog en een van de onderzoekers, tegen de Volkskrant. 'Dat maakt het makkelijk voor de criminelen.'

Stroeve samenwerking

Daarnaast loopt de samenwerking tussen de Nederlandse politie en de Oost-Europese collega's verloopt stroef. Volgens de Oost-Europeanen is de Nederlandse politie lui, traag en bureaucratisch. Sinds grensoverschrijdende criminaliteit wat meer prioriteit heeft gekregen, zou dat wel beter gaan.

Motieven

Het onderzoek richt zich ook op de motieven van de criminelen. Zij zien een diefstal ook niet als stelen van het slachtoffer, beweert de onderzoeker. 'In Roemenië zeggen ze: wij stelen een laptop en het 'slachtoffer' krijgt een nieuwe van de verzekering. Zo is iedereen beter af, beredeneren ze.'

Ook zouden de criminelen zelf maar wat in West-Europa gaan halen omdat veel geld van de EU, bestemd voor het verbeteren van bijvoorbeeld de infrastructuur, blijft hangen bij lokale corrupte politici.