Oostenrijkse politie doet inval bij geheime dienst

In Oostenrijk heeft een politieteam in opdracht van Binnenlandse zaken een inval gedaan bij de eigen nationale veiligheidsdienst. Hierbij is een harde schijf weggenomen met informatie over mogelijk verbanden van de regeringspartij met extreem rechts.

Inval

Het politieteam zou een inval hebben gedaan, in verband met een onderzoek naar ambtsmisbruik en het verkeerd inzetten van gelden die bestemd zijn voor informanten. Maar inmiddels is naar voren gekomen dat het team ook een harde schijf met het onderzoek naar de zogenaamde Burschenschaften in het land zou hebben meegenomen. Dat zijn conservatieve studentenverenigingen die in het verleden regelmatig Nazi-sympathieën bleken te hebben. Dit meldt de Süddeutsche Zeitung.

Rechts-extreem

De inval op het kantoor van de geheime dienst werd, sowieso ongebruikelijk, uitgevoerd door een politie-eenheid die doorgaans wordt ingezet in onderzoeken naar de georganiseerde drugscriminaliteit. Zij voerden hun actie uit in kogelwerende vesten en met de inzet van een stormram. Ze waren ook zwaarbewapend.

Verbanden

Dit gebeurde allemaal in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken, van FPÖ-zijde. De aanvoerder van de eenheid blijkt ook een gemeenteraadslid van de FPÖ te zijn. De FPÖ is de rechts-nationalistische regeringspartij. Eerdere regeringen in Oostenrijk lieten door de inlichtingendienst juist onderzoek uitvoeren naar rechts-extreme verbanden, en waarvan nu documenten lijken te zijn meegenomen door het politieteam, in opdracht van de FPÖ -minister. In de vermeende ontvreemde documenten zou informatie staan over mogelijke verbanden tussen FPO-leden en de van Nazisme beschuldigde Burschenschaften.

Ophef

De actie vond op 28 februari plaats. In Oostenrijk is hierover nu ophef ontstaan. Er wordt zelfs gesproken over een razzia. Het ministerie van Justitie bleek ook niet op de hoogte te zijn van de inval. Media brachten de informatie over de dubieuze inval naar buiten, na speurwerk.