‘Op de politie schieten was niet de afspraak’

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep 8 en 12 jaar celstraf geëist tegen twee overvallers die bij een overval in 2012 op een juwelier en politieagenten schoten. Een derde dader, Rida Bennajem (foto), werd in 2013 in Amsterdam geliquideerd. De twee mannen die terechtstaan, deden voor het eerst hun verhaal voor de rechter.

In eerste aanleg beriepen Issam E. en Haci Y. zich op hun zwijgrecht. Ze kregen destijds dezelfde straf als het OM nu in hoger beroep eist: 12 en 8 jaar celstraf.

Issam E. verklaart dat het niet de bedoeling was om te schieten, meldt Omroep West. ‘We schieten niet op mensen en zeker niet op agenten, dat is wat we hebben afgesproken’, aldus E. ‘Dat komt je veel te duur te staan. Je schiet sowieso niet op mensen. Ik heb nooit op een mens geschoten en zal dat ook nooit doen.’

‘Waarschuwingsschot’ op juwelier

Ondanks de afspraak schoot Issam E. toch, op de juwelier, hoewel E. dat zelf ontkent. ‘Ik heb niet óp de juwelier geschoten. Ik heb náást hem geschoten.’ Dat zou een waarschuwingsschot zijn geweest. Hij nam het risico om in de richting van de juwelier te schieten omdat hij ‘heel goed kan schieten’.

Op het moment van het schot was de overval al achter de rug: de juwelier was achter de overvallers aangegaan. Haci Y. was er toen al in zijn eentje vandoor gegaan, omdat de motorscooter niet wilde starten. Rida Bennajem en Issam E. rennen daarop samen verder, waarna ze worden ingehaald door een politieauto.

Schieten op politieauto

Dat is het moment waarop Rida Bennajem schiet op de agenten. Een van de ruiten van de auto sneuvelt, maar de agenten worden niet geraakt. De politieauto rijdt daarop wel direct door.

Volgens de rechtbank was E. medeverantwoordelijk voor het schot op de politieagenten, omdat hij samen met Rida was. Zelf zegt E. dat hij schrok toen hij het schot hoorde, en dat hij daarna pas de politieauto zag. Zowel Issam E. als Haci Y. verklaren dat er was afgesproken dat er niet geschoten zou worden.