Op vijf plekken drugsafval gedumpt in regio Tilburg (UPDATE)

In de regio Tilburg is binnen een periode van 24 uur op vijf plekken drugsafval gedumpt en is er een drugslab ontdekt. In totaal zijn meer dan 20 grote tonnen, een industrieel vat van circa 900 liter en enkele tientallen jerrycans aangetroffen. Het afval is vermoedelijk afkomstig van de productie van synthetische drugs, waarschijnlijk speed.

(Beeld: Politie.nl)

Op een privéterrein aan de Laarstraat werden rond 04:15 na een melding 14 grote blauwe tonnen van 200 liter zonder opschrift en enkele tientallen jerrycans gevonden. De vaten zijn afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf en worden door medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen onderzocht.

Rond 04:30 werden zes grote blauwe vaten en circa 20 jerrycans aangetroffen op de parkeerplaats bij een supermarkt aan de Bosscheweg door het personeel. In een deel van de vaten zaten nog vloeistoffen. Rond de vaten hing een sterke chemische lucht. De parkeerplaats werd ruim afgezet en de brandweer gewaarschuwd.

Bij de camping van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek zijn 8 jerrycans gevonden. Omdat een van de vaten heeft gelekt, moest de grond afgegraven worden.

Dinsdagavond werd in Goirle aan de Weefraam een industrieel vat gevonden. Naar schatting zat hier 900 liter mogelijk drugsafval in.

Aan de Kempenhaan in Tilburg werd ook een dumping van enkele jerrycans aangetroffen. Hier lekte geen van de vaten waardoor een gespecialiseerd bedrijf alles heeft kunnen afvoeren.

Drugslab

In de wijk Broekvelden is in een appartement een lab voor het vervaardigen van synthetische drugs ontdekt en ontmanteld. Fietsende agenten roken een speedlucht in de wijk. Ze namen een kijkje bij het complex waar de lucht vandaan leek te komen.

Daar troffen ze een bewoner aan die zich verdacht gedroeg. De man werd agressief en er ontstond een worsteling. Uiteindelijk zijn er zes agenten nodig geweest om de man in bedwang te houden, ook is er gebruikgemaakt van pepperspray.

In totaal zijn er drie personen aangehouden. Twee bewoners, een man van 29 en een vrouw van 32. De 55-jarige buurvrouw werd ook gearresteerd omdat zijn spullen voor drugsproductie in haar woning had staan.

Over de grote van het lab valt nog weinig te zeggen omdat de woning nog niet doorzocht is. Een woordvoerder van politie vertelt: ‘Alle woningen zitten dicht op elkaar. Met de gasflessen voor de drugsproductie zorgde dat voor gevaarlijke omstandigheden.’ Het onderzoek wordt woensdag voortgezet.

De woordvoerder van de politie laat weten dat er vooralsnog geen reden is om aan te nemen dat de vondsten verband met elkaar houden.