Op zoek naar Clemens K. in Thailand

De verslaggever van de Panorama ging op zoek naar de man die 16 miljoen verduisterde: Clemens K. (41) in Thailand. K. was ooit de brave boekhouder van het Amsterdams Fonds voor de Beeldende Kunsten, tot hij bezweek voor de verleiding van de geldstromen die hij voorbij zag komen. Hij meldde zich ziek en sloeg op de vlucht met kinderen, vriendin en al. Waarschijnlijk naar Thailand. Panorama spoorde zijn vriendin op. Maar dat blijkt zijn vriendin helemaal niet meer te zijn.

 

Ze heeft zich verstopt want zij zegt ‘bang’ te zijn voor Clemens K. ‘Hij ging met rare mensen om’, zegt ze.

De rechtbank van Amsterdam heeft Clemens K. vorig jaar bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel.

De echte vlam van Clemens K. is een Thaise kathoey, een omgebouwde, Mimi die in de Amsterdamse Stoofsteeg de kost verdiende. Mimi, Clemens en de twee kinderen zouden nu ergens in Thailand verborgen zijn. Maar waar? Uiteindelijk tijgt ook de verslaggever naar Pattaya. Volgt een klassieke scène in een bar met schemerige ambtenaar die iets toegeschoven krijgt en een aparte ingang bij de burgelijke stand weet te regelen.

En ja: Clemens en de kinderen zijn Thailand ingereisd maar niet meer uitgereisd, zoals dat hoort na een toeristenvisum van drie maanden.

Een ‘sergeant’ weet raad en schrijft een bedrag op een briefje, ‘we sporen hem wel voor u op.’ Dus voor wie de man van 16 miljoen echt nodig heeft is er hoop. Panorama kan er helaas niet op ingaan.

De Nederlandse justitie overigens ook niet. Een Nederlander in Thailand op laten sporen schijnt met de huidige stand van de justitiële samenwerking onmogelijk te zijn.

En dus gaat het mysterie van Clemens K. nog even door. Hij is niet meer de man van 16 miljoen. Hij schijnt bedragen op onverstandige manier en op beschaamd vertrouwen aan de verkeerde mensen te hebben meegegeven die hem nu niet meer kennen. Maar Panorama schat hem nog wel in voor een paar miljoen.

Een Noord-Limburgse bouwondernemer eindigde overigens dood langs een snelweg nadat hij had geprobeerd overgeboekt geld van Clemens K. weer op te vissen. Hij gaf zich uit voor een vertegenwoordiger van het Fonds Beeldende Kunsten. De politie onderzoekt de betrekkingen tussen deze moord en de activiteiten van een ex-Nomads en andere mensen met connecties in de onderwereld.

Zie:

De papieren Panorama.

‘Man van 15 mio in Thailand’