‘Opdrachtgever aanslag Telegraaf-gebouw in beeld’

De Telegraaf schrijft dat de politie zicht heeft op de vermoedelijke opdrachtgever van het inrijden met een bestelbusje op het gebouw van De Telegraaf, vorig jaar.

Audi RS5

Op 26 juni 2018 reed een Volkswagen Caddy tegen de glazen pui van het gebouw aan de Basisweg in Amsterdam-Sloterdijk. De dader was onherkenbaar. Naast deze Caddy was er ook een Audi RS5 gebruikt als vluchtwagen, die een dag later uitgebrand werd gevonden bij een oprit naar de Ring A10. De Audi was in maart 2018 gestolen bij een garagebedrijf in Woerden. Daarna stond de auto enige tijd in België.

Taghi

Dat blijkt uit onderzoek van de recherche. De Caddy was eerder gestolen in Amsterdam.

De krant schrijft dat het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat de voortvluchtige Ridouan Taghi verdacht wordt van het opdracht geven voor de aanslag. Taghi is volgens het Openbaar Ministerie ook verdacht van opdracht geven van liquidaties.

De recherche onderzoekt in de zaak versleutelde e-mailberichten die met pgp-telefoons zijn verstuurd.

De aanslag op De Telegraaf was een paar dagen nadat er een granaat was afgeschoten op het gebouw waar de redactie van het weekblad Panorama is gehuisvest, ook in Amsterdam. In die zaak zijn verdachten aangehouden. Volgens De Telegraaf heeft de recherche op dit moment geen bewijs dat er een verband is tussen de twee aanslagen.