Openbaar Ministerie laat weer zaken vallen wegens capaciteitsprobleem

Justitie in Noord-Holland heeft de rechtbank in Haarlem gevraagd om 82 lichtere strafzaken niet meer te behandelen. Ze wil zo ruimte scheppen om zwaardere en actuelere zaken wel aan te kunnen pakken.

Politierechter

Het gaat om 82 zaken uit de jaren 2010 tot 2016. Het gaat onder meer om kleine diefstal, en lichte mishandelingen. Het zijn zaken die door de politierechter zouden worden afgehandeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om het stelen van kaas, een jurk, of cosmetica. Of het uitschelden van mensen, of het uitdelen van een stomp. Dit meldt NH Nieuws donderdag.

Niet ontvankelijk

Het Openbaar Ministerie geeft aan dat het ook niet meer passend is om verdachten na zoveel jaren nog voor dit soort zaken te vervolgen. De rechter moet justitie in alle zaken daarom ‘niet ontvankelijk’ verklaren, tijdens een zitting.

Justitie geeft aan dat slachtoffers geen bezwaar hebben gemaakt, nadat ze hierover eerder een bericht is gestuurd. Onder de zaken zijn wel enkele meer ernstige. Zoals een doodsbedreiging, en een zaak in Den Helder waarbij een kind met kracht tegen een muur werd geduwd.

Eerder maakte het OM in Den Haag al bekend om dezelfde reden zaken te willen laten schrappen.